Details

Rotweinwanderweg - vandring längs rödvinsleden i Ahr

03/01/2024

Om du tänkt besöka Tyskland för en spännande vinresa och prova tyska viner på de många olika vingårdarna kan du även varva upplevelsen med fantastiska vandringar. I Ahr kan man vandra på Rotweinwanderweg - rödvinsleden - längs de branta sluttningarna.


Rödvinsvandringsleden, och är en av de mest kända vinvandringslederna i Tyskland, är 35 kilometer lång och slingrar sig mitt bland vingårdarna. Utsikterna längs denna serpentinled mellan Altenahr och Bad Bodendorf är ofta spektakulära. Här finns karga skifferklippor, branta vinterrasser med torra stenväggar, hemtrevliga vinkrogar och mycket mer.

Längst Rotweinwanderweg finns flertaget bänkar som bjuder in till vila och avkoppling, men även möjligheten att i lugn och ro blicka ut över de vackra dalarna. På sträckan mellan Dernau och Ahrweiler passerar leden det äldsta klostret i Ahrdalen - Weingut Kloster Marienthal från 1137 - och ett bunkerkomplex - Regierungsbunker - som en gång fungerade som "statsbunker" och vilken byggdes tidigt 1960-tal. Ett samtida museum ger även mer information för den som är intresserad.

Längst leden finns en mängd bra restauranger, vinkrogar, vinotheks och vingårdar inom räckhåll. Det finnst till och med syltor direkt på Rrödvinsleden. Ett stopp för förfriskningar rekommenderas starkt, och inte bara för trötta vandrare. Ahr-dalen är trots allt också ett lockande kulinariskt landskap.

Ahr är en av de minsta men finaste vinodlingsregionerna i Tyskland. Vin har odlats i Ahr-dalen sedan romartiden. Idag trivs i synnerhet rödvinssorter som Spätburgunder (Pinot Noir) och Frühburgunder på de branta, ofta terrasserade och perfekt exponerade platserna och producerar högkvalitativa viner.

För två år sedan drabbades Ahr av en katastrofal översvämning och vinproducenterna fick se sina vinerier förstörda och utrustning bortsvept av den 10 meter höga flodvågen. De senste två åren har de fått kämpa, men steg för steg börjar infrastrukturen nu byggas upp igen och vinerierna återhämta sig. Så varför inte besöka Ahr, vandra på en av de mest kända vinvandringslederna samtidigt som du stöttar de lokala vinproducenterna!

#vinvandring #vinprovning #winesofgermany

 


Back Print