Details
2020 – en utmärkt årgång för tyska viner
Skörden färdig redan efter tre till fyra veckor
September bjöd på stark sol och temperaturer över 25 grader Celsius vilket påskyndade skörden, då sockerhalten i druvorna steg snabbt. Som konsekvens blev många druvsorter redo att skördas samtidigt. Skörden ägde oftast rum under tidiga morgontimmar eller under natten för att kunna få druvorna till källaren när temperaturen var som lägst. På många vingårdar var årets skörd klar efter tre till fyra veckor. Några vinproducenter har valt att låta deras druvor vara kvar på rankan för ytterligare mognad, då förutsättningarna är perfekt för de söta och nobla vinerna Beerenauslese och Trockenbeerenauslese.
Sen frost i Franken, Saale-Unstrut och Saxony
En annan effekt av den varma septembermånaden var den relativt starka avdunstningen i druvorna, som i vissa fall bidrog till en stor förlust av volym. I vissa regioner påskyndades detta av ihållig torka eftersom regnet som föll varierat enormt under året. Sen frost i Franken, Saale-Unstrut och Saxony har även bidragit till förluster.
Stor skillnad på skördeavkastning i vinregionerna
Den förväntade skörden i de 13 tyska vinregionerna är lika varierande som väderförhållandena. De skiljer sig från en minskning av 38 procent i Franken, jämfört med det tioåriga snittet, till en ökning av 31 procent i Hessische Bergstrasse. I de två största vinregionerna, Rheinhessen och Pfalz, förväntas en skördevolym ligga på eller landa något över genomsnittet. Baden och Württemberg uppskattar båda en minskning av skördeavkastning på runt 10 procent.
Nationellt förväntas skördeavkastningen för årgång 2020 resultera i runt 8.6 miljoner hektoliter, vilket är nära det tioåriga genomsnittet på 8.7 miljoner hektoliter och 3 procent över förra årets skördeavkastning