Details

8.5 millioner hektoliter vinmust skördat 2020

05/10/2021

Årgången 2020 i de 13 tyska vinodlingsregionerna producerade en vinmust avkastning på 8,5 miljoner hektoliter.


Detta tillkännagavs av tyska vininstitutet (DWI) på grundval av undersökningar utförda av Federal Statistical Office. Den slutliga skörden är två procent under tioårsgenomsnittet på 8,7 miljoner hektoliter och två procent över föregående årsskörd. I förhållande till vingårdarealen på 100,705 hektar i Tyskland är den genomsnittliga avkastningen 84 hektoliter per hektar.

Riesling dominerar
Två tredjedelar av skörden producerade vinmust från vita druvor och en tredjedel kom från röda druvor. Med 5,3 miljoner hektoliter utgör de fem viktigaste druvsorterna i Tyskland 62 procent av den totala skörden. Cirka en fjärdedel av vinproduktionen (2,1 miljoner hl) kommer från Tysklands viktigaste druvsort, Riesling. 1,1 miljoner hektoliter skördades från Müller-Thurgau, 0,8 miljoner hektoliter från Dornfelder, 0,7 miljoner hektoliter från Pinot Noir-sorten och 0,5 miljoner hektoliter från Pinot Gris.

Stora regionala skillnader
Det är en differentierad bild av skörderesultaten i de olika vinodlingsområdena med ganska stora skillnader jämfört med föregående års avkastning. De sträcker sig från ett plus på 33 procent på Mosel till ett minus på 22 procent i Franken. Detta beror till stor del på den stora variationen i regnfördelning förra året samt sena frostskador som ledde till ytterligare avkastningsförluster, särskilt i Franken, Saale-Unstrut och Sachsen samt i delar av Württemberg.

Perfekt kvalitet
När det gäller kvalitet klassificeras årgången 2020 som mycket bra på alla kvalitetsnivåer. De vita vinerna är mycket typiska för sorten, välbalanserade med en intensiv frukt. De röda sorterna gynnades särskilt av det varma vädret förra året. Vinälskare kan se fram emotröda viner från 2020 med en intensiv bärarom och sammetslen konsistens.

Arbeit im Weinberg, Bodenbearbeitung

Arbeit im Weinkeller, Barrique *** Local Caption ***