Details

News

Ahr reser sig från katastrofen

07/18/2022

Trots den förödande översvämningskatastrofen den 14 juli 2021 räddades det mesta av skörden. Och genom en stor solidarisk insats kan vi se fram emot vinerna även från denna årgång.


German Wine Institute (DWI) rapporterar att vinodlarna i Ahr-regionen kunde skörda högkvalitativa druvor från cirka 90 procent av sina vingårdar för årgången 2021. Vinstockarna växer på sluttningarna ovanför älvdalen, där de var förskonade från vattenmassorna. Vinerna vinifierades i hastigt restaurerade källare och byggnader. Mycket hjälp kom både från den tyska vinindustrin och frivilliga insatser.

– Det är fantastiskt att se vad vinerierna och vinodlarna har åstadkommit under de senaste månaderna. Men det är fortfarande en lång väg att gå tills allt är återuppbyggt och de behöver fortfarande mycket stöd. Ett besök i regionen hjälper, eftersom vinturism var och är en viktig inkomstkälla för Ahr, förklarar DWI:s vd Monika Reule.

Turisthöjdpunkter och enastående pinot noir

Rödvinsvandringsleden är en av turisthöjdpunkterna i Ahr. Du kan utforska regionen över 35 kilometer från Bad Bodendorf till Altenahr och prova vinerna från de lokala producenterna. Enligt uppgifter från DWI är Ahr den region där det produceras högst andel rött vin i Tyskland. Över 80 procent av de återstående 500 hektaren vingårdar är planterade med rödvinssorter, och särskilt då pinot noir. Vinerna uppskattas för sin karaktär som präglas av Ahr-dalens terroir och den skifferrika jordmånen.