Details

Baden – Ett soligt paradis

05/21/2021

Baden-vinregionen, den sydligaste och tredje största i Tyskland, består av en lång tunn sträng vinodlingar inbäddat mellan kullarna i Schwarzwald och Rhenfloden, som sträcker sig cirka 400 km från norr till söder.


Vinodlarna i regionen säger ofta att de är "välsignade av solen". Det är därför Baden är den enda tyska vinodlingsregionen som tilldelats EU: s vinodlingszon B, vilket innebär att vinerna måste ha högre Oechsle-grader (mer mogna och naturliga sockerarter vid skörd) än någon annanstans. Massor av soltimmar och Tysklands varmaste platser på Kaiserstuhl, ser till att så är fallet.

Baden-regionen sträcker sig från Tauber i norr till Bodensjön i söder. De nio områdena i vilka odlingsområdet är uppdelat skiljer sig åt när det gäller landskap, jordtyper och klimat, så här kan man göra ett brett utbud av viner. I norra delen av den växande regionen, i Tauberfranken, vid Badische Bergstraße och i Kraichgau, är fokus på Müller Thurgau, Riesling och Pinot Meunier.

Mitt i Baden, i Ortenau, odlas främst Spätburgunder (Pinot Noir), Riesling (även känd som Klingelberger) och Spicy Gewürztraminer (Clevner), och i söder i Breisgau, vid Kaiserstuhl och i Tuniberg, röd och vit pinot dominerar. Den gamla vita vinsorten Gutedel odlas i Markgräflerland mellan Freiburg och den schweiziska gränsen, medan Pinot Noir och Müller-Thurgau trivs vid Bodensjön.

Baden är den viktigaste tyska regionen för Spätburgunder. Det är mycket populärt i all dess mångfald av stilar och smaker - även som rosé eller Weißherbst. Silkeslena, kraftfulla viner som får mogna i barriques. Det här är inte den enda Pinot här. Mer än hälften av vingårdarna är planterade med andra Burgunder-sorter: Grauburgunder, ett torrt, matkompatibelt vin, marknadsförs här ofta under synonymen Ruländer för att beteckna en rikare, fylligare (och sötare) stil; och Weißburgunder, tillräckligt neutral för att passa till de flesta rätter. Den lokala ”Badisch Rotgold” är namnet på den roséfärgade specialiteten tillverkad av Spätburgunder och Pinot Gris.

Många besökare lockas till Baden för det milda klimatet, vackra vinbyar och den natursköna mångfalden, till exempel i sluttningarna av Odenwald och Schwarzwald eller vid Bodensjön. Historiska städer som Heidelberg, Constance, Baden-Baden, Karlsruhe eller Freiburg är dock också mycket populära bland turister, liksom ett brett utbud av aktiviteter för actionhelger, oavsett om det cyklar längs Tauber eller en promenad på en av de många vinvandringslederna.

Vissa spa-städer från Badenweiler till Baden-Baden rekommenderas för spaupplevelser. Över 100 vin festivaler inbjuder dig att fira, vissa visar utbudet av viner från varje område, andra ligger till en historisk atmosfär med medeltida traditioner. De många vinodlarkooperativen i Baden, mer än 50, öppnar också regelbundet sina vinkällare för provsmakning. Den bästa översikten över aktuella erbjudanden från Baden-källare är på Baden Wine Fair i Offenburg varje maj. Ett annat värdefullt besök är den äldsta Baden-vinmarknaden i Müllheim, Markgräflerland, som hålls varje år i april, en tradition som går tillbaka till 1800-talet.
 

Översikt över Baden
Som en vinodlingsregion är Baden unik. Skyddad av Odenwald-kullarna och Schwarzwald på ena sidan och Vogeserna på den andra, det finns inget soligare eller varmare klimat i hela Tyskland. Med temperaturer nära temperaturerna i Medelhavet och bördig jord är Baden en av Europas finaste vinodlingsregioner. Landskapet i detta område som sträcker sig över 400 kilometer är varierande, vilket betyder att de viner som produceras här är varierade. Turister flockar till regionen för att beundra den naturliga mångfalden tillsammans med inget slut på små vinodlingsbyar och städer genomsyrade av historia, såsom Heidelberg, Konstanz, Baden-Baden och Freiburg.

Huvudsakliga druvsorter: Müller Thurgau, Riesling och Pinot Meunier i norr, Pinot Noir och Riesling i Ortenau och röd och vit Bourgogne i söder. Chasselas är en vinspecialitet som produceras i Markgräflerland-området.

Geografisk plats: Den nord-centrala delen av Tauberdalen och den övre Rhendalen intill Schwarzwald, som sträcker sig från Heidelberg till den schweiziska gränsen och Bodensjön.

Större städer: Heidelberg, Karlsruhe, Baden-Baden, Freiburg

Klimat: Soligt och varmt; Kaiserstuhl-distriktet är Tysklands varmaste område

Jordtyper: Skifferkalksten i Tauberfranken. På andra håll finns ett stort utbud inklusive keuper, lerjord, löss, granit, lera, kalksten och sand. Kaiserstuhl är en utdöd vulkan, medan glaciala avlagringar (morän) är typiska för Bodensjön-distriktet.

Vinodlings area (2019): 15 836 ha · 9 distrikt · 16 kollektiva vingårdar · 300+ enskilda platser

Druvsorter 2019: [vita 60% · röda 40%]
Spätburgunder (33.7%), Müller-Thurgau (14.9%), Grauburgunder (13.8%) as well as Weißburgunder, Gutedel and Riesling 

Marknadsföring: De flesta odlare är medlemmar i de ca. 100 kooperativ som producerar och marknadsför cirka 85% av regionens vin. De regionala kooperativa källarna i Breisach är de största i Europa och de fjärde största i världen. Export spelar en mindre roll. Nästan hälften av produktionen säljs i stormarknader; den andra hälften i vinbutiker och restauranger, eller direkt till slutkonsumenter.

Skyltade turistrutter genom vinlandet: Badische Weinstraße (körning) · den norra delen av den romantiska vägen (körning) korsar Baden-delen av Tauberdalen, liksom Main-Tauber-Fränkische Radachter (cykling) · Castle Road (körning) passerar genom Badische Bergstraße vid Heidelberg · Weinstraße Kraichgau-Stromberg (körning) · Markgräfler Wiiwegli från Freiburg till Weil (vandring & cykling)

 

Systembolagets sortiment 2021: 7 röda viner, 6 vita viner och 1 rose vin.

 

 

Soliga Baden

Vinodlingsregion är Baden unik