Details

News

Bara naturliga viner från bröderna Brand

05/16/2023

Daniel och Jonas Brand är femte generationens vinmakare i Pfalz som tagit deras pappas stora intresse för ekologisk odling ett steg längre.


Födda 1990 (Daniel) och 1994 (Jonas) och uppvuxna i Bockenheim, har bröderna Brand gjort sig kända för att ha blåst nytt liv i sin hemstad i norra Pfalz genom sina experimentella naturliga och ekologiska viner under namnet Brand Bros. Medan Daniel är ansvarig för skötseln av källaren och administrationen, så fokuserar Jonas på vingårdar och evenemang runt om i världen. Som femte generationens vinmakare växte de upp i familjens vingårdar. 2014 tog de över verksamheten efter att under flera år utbildat sig och arbetat på olika vingårdar i Tyskland, Österrike och Australien

Deras far Jürgen var en tidig förespråkare för miljömedvetet jordbruk. Han gick med i en ekologisk organisation 1994, avstod från herbicider och arbetade med täckgrödor för att stärka jordens bördighet. När de båda bröderna tog över gick de över till helt ekologisk vinodling och började experimentera med naturlig vinframställning. Gården är nu certifierad ekologisk från och med årgången 2018 vilket kompletteras med biodynamiska inslag. Bröderna strävar efter att lämna över vingårdarna till kommande generationer i bästa möjliga skick.

Vingårdarna

På 18 hektar odlar bröderna riesling, weissburgunder (pinot blanc), silvaner, müller-thurgau, dornfelder, spätburgunder (pinot noir). Vinstockarna är upp till 80 år gamla. Odlingarna sköts regenerativt med målet att förbättra jordmånens hälsa och bördighet.

Istället för bekämpningsmedel används växtbaserade produkter inklusive örtextrakt, te och oljor. Dessa åtgärder, tillsammans med naturliga täckgrödor, bygger upp organiskt material och skapar ett mer motståndskraftigt och mångsidigt ekosystem. Biologisk mångfald är en viktig aspekt i deras vingårdar. Klöver och örter används för att locka bin och andra insekter till vinstockarna, vilket leder till friskare och mer bördig mark.

Vinerna

Typiskt för Brand Bros viner är en hög och strukturerad syra med rena fruktiga och örtiga toner. Vinmakningen präglas av en hands-off-inställning där vinerna får utvecklas på egen hand. Efter att ha skapat goda förutsättningar för jäsning låter man vinet vara innan det är dags att buteljera. De naturliga "Pur"-vinerna produceras utan några tillsatser, klarning eller filtrering. Skulle filtrering ändå behövas så sker den försiktigt. Inga animaliska produkter används – alla viner är veganska.

Allt tog sin början under Jonas tid i Österrike, där han provade och blev förälskad i naturviner. Deras första experiment i denna stil var Silvaner Elis 2014 och de kom snabbt in på att även göra Pet Nats – mousserande viner som fått jäsa klart på flaskan.

De utvecklade snart sina tekniker för stilla naturliga viner och testade att göra en pinot blanc (weissburgunder), dels med 30 mg/l tillsatt svavel, dels med inget svavel alls. Den senare versionen ansåg de var mer komplex och levande. Därmed föddes deras "Pur"-linje av viner.

För dem som vill prova Brands viner rekommenderar Jonas och Daniel att börja med just deras Pinot Blanc Pur. Förutom att det var deras första svavelfria vin, anser bröderna att varje årgång av detta vin utrycker växtplatsen tydligt, med en väl integrerad syra, klassisk blommighet, fruktiga toner och mineralkaraktär

Inte bara vin

Daniel och Jonas intresse för jordbruk sträcker sig bortom vinrankor. Redan 1892 var fastigheten en jordbruksgård med djuruppfödning samt odling av grönsaker och vindruvor.

Sedan 2022 odlar de återigen åkergrödor, föder upp höns och har planterat de första träden på familjens gamla jordbruksmark. När de inte arbetar med sina viner ses de ofta i grönsaksodlingarna. Även om aktiviteter som löpning, dykning och bergsklättring också tar upp en stor del av deras fritid.

Utforska mer

Besök Brand Brothers hemsida