Details

Viniculture Landscape Berömda vingårdar Vinodling & Vinmakning News

Bra förutsättningar för årgång 2023 i Tyskland

08/16/2023

Årets första druvor skördades den 14 augusti vid 74 grader Öchsle för produktion av

Federweißer i Pfalz. Enligt det tyska vininstitutet (DWI) är årets skördestart och den

allmänna utvecklingsnivån för druvorna i linje med genomsnittet för de senaste åren.


Federweißer är också känd som delvis jäst "nytt vin" och är mycket populärt under skördesäsongen i Tyskland. För tillverkning av Federweißer används som regel druvsorter som mognar tidigt som Solaris eller Ortega.

Starten på den huvudsakliga druvskörden av sorter som Müller-Thurgau väntas i början till mitten av september. För framställning av mousserande vin skulle eventuellt de första druvorna av Bourgogne-sorterna kunna tas in redan i slutet av augusti. Riesling, som mognar senare, bör vara redo att skördas i mitten till slutet av september i år, beroende på odlingsområdet.

 

Bra utgångsläge i vingårdarna men inte utan utmaningar

Sammantaget är läget i vingårdarna ganska bra. Vinodlarna har hittills besparats stora väderrelaterade skador och efter en oproblematisk blomning blev fruktsättningen tillfredsställande och druvorna är i dagsläget friska.

Men det var mycket att göra på vingårdarna i år på grund av ett exceptionellt stort problem med mjöldagg som vinodlarna i slutändan lyckades bemästra. Den svåra torkan på försommaren var också utmanande, särskilt i vingårdar med unga vinrankor, vars rotsystem ännu inte är så starkt utvecklat. Några av dem visade symptom på torkstress medan äldre vingårdar med sina djupa rötter klarade sig men de senaste veckornas omfattande nederbörd kom i rättan tid och i tillräcklig mängd för vinrankorna.

Vid denna tidpunkt är den goda vattentillgången också optimal för vidare mognadsutveckling, särskilt i samband med de förutspådda varmare temperaturerna. Om det förblir soligt under de närmaste veckorna och i stort sett torrt, särskilt under den huvudsakliga skördesäsongen, är det inget som hindrar att 2023 blir en årgång av god kvalitet.