Details

Därför ökar intresset för tyska viner

06/14/2021

På restaurang Liebling har tyska viner snabbt blivit gästernas favoriter. Gustav Hökstrand, restaurangchef och sommelier, berättar om stockholmarnas nyvunna intresse.


Hur väcktes ditt intresse för det tyska köket?
– Jag har haft intresse av det tyska köket under alla mina år i restaurangbranschen och genom att jobba på Liebling har jag ännu mer insett vilken mångfald som finns när det gäller tyska viner.  

Vad är det du uppskattar med tyska viner?
– Jag uppskattar den långa tradition av att göra vin i Tyskland och respekten för det traditionella vinmakeriet som finns där. I kombination med den unga generationen som experimenterar och utmanar finns ett utbud som är väldigt eklektiskt.

Har svenskarna stor kunskap om tyska viner?
– Jag upplever att intresset för tyska viner har ökat och att det aldrig har varit så stort som nu. Förutom att tyska viner är av hög kvalitet uppskattar många dem för att de ofta har bra pris. Här på Liebling upplever vi ett enormt intresse för tyska viner och har fått ställa om och fokusera mycket mer på tyska viner än vi faktiskt hade tänkt från början.

Vilka tyska viner är era mest efterfrågade?
– Många är nyfikna på små distrikt i Tyskland. Vi har något så ovanligt som en Spätburgunder Kabinett Trocken från Pfalz som är poppis och fungerar till exempel fint till en schnitzel. Men generellt vill den svenska konsumenten luta sig tillbaka och få kvalificerade råd från personalen vilket gör mitt jobb väldigt roligt.

Vad får man inte missa när man besöker restaurang Liebling?
– Vi har fått mycket beröm för vår Maultaschen som är en slags tysk ravioli med svampfyllning. Den serveras i grönsaksbuljong och ramslöksolja och till den kan man dricka vad som helst. Jag brukar rekommendera en Chardonnay från Kaiserstuhl som är ett litet, varmt distrikt i Baden med en väldigt intressant jordmån – lite mer vulkanisk - och som producerar vin som får ett helt annorlunda uttryck. Det här vinet är mineraldrivet och ganska friskt i stilen med en pigghet i syran parat med en varmfruktig struktur. Det passar bra till just Maultaschen som har en intensiv syra och djup i smaken.

Ni öppnade restaurang Liebling under Corona och har haft fullt tryck trots begränsningarna – vad händer nu?
– 
Nu när situationen börjar bli bättre blir det ännu roligare att besöka Liebling. Vi har redan massa besök inbokade av vinmakare och importörer som får möjlighet att promota tyska viner mot en intresserad vinpublik. Det kommer att erbjudas lite mer exklusiva sorter och udda buteljeringar till en lägre peng så det blir kul. Alla är varmt välkomna!