Details

Vinregioner

Det tyska svaret på Prosecco som visar potentialen hos druvan Müller Thurgau

09/28/2023

Den här månaden lyfter vi fram Jürgen Hofmann och Guido Walter från Fritz Müller.

Baserat i Rheinhessen är Fritz Müllers mousserande viner kända som det tyska

svaret på Prosecco som visar potentialen hos druvan Müller Thurgau.


Bakgrund

Fritz Müller är ett levande bevis på att alla bra saker börjar med en enkel idé – konceptet för godset formulerades under ett sent samtal mellan två vänner över ett glas vin 2009. Men Jürgen Hofmann, son till en vinmakare, och Guido Walter, en passionerad vinhandlare, var inte inne på okänd mark.

Jürgen är född och uppvuxen i en vinodlarfamilj i Rheinhessen. Ungefär som sina klasskamrater i Appenheim, hjälpte Jürgen till på sin familjs vingård när han inte gick i skolan som barn. Han fortsatte att ägna sig åt vinframställning vid det prestigefyllda universitetet i Geisenheim, där han studerade vinodling och enologi. Han tog sedan sin passion för vin internationellt, arbetade i Kalifornien och arbetade så småningom i Sydafrika innan han tog över familjevingården i Appenheim 1999.

Guido, å andra sidan, upptäckte sin kärlek till vin senare i livet. Guido föddes i München och exponerades först för skönheten i Tysklands vinregioner när han gick i skolan i Pfalz. Han fick senare en certifiering i hotelldrift på en yrkesskola, där även grundläggande vinkunskaper ingick i läroplanen. Guidos nyfikna natur (han studerade senare filosofi vid München School of Philosophy) ledde till att han reste runt i världens vinregioner, slutförde så småningom WSET-diploma utbildningen, och tog examen med Weinakademiker-titeln från Austrian Wine Academy 2003.

Parets kombinerade kunskap och nyfikenhet för vinframställning ledde dem till en fråga som startade allt: Kan Müller-Thurgau bli nästa Prosecco? Medan Müller-Thurgau utvecklade ett rykte som en druva av lägre kvalitet för många på 1980-talet, såg Jürgen den missförstådda druvan som en möjlighet, eftersom hans far hade odlat sorten tidigare. Så Guido och Jürgen bestämde sig för att det var dags att sparka Müller-Thurgau upp ett snäpp och skapa Fritz Müller, en vingård som specialiserat sig på handgjorda lätt mousserande viner.

Vingårdar

Fritz Müller är det tyska svaret på Prosecco, och dess vingårdar ger en inblick i den unika stilen i Rheinhessen-regionen. Vingårdens basvin, Müller-Thurgau, fångar Appenheims svala klimat och kalkrika jordar. Efter att ha sålt slut på vingårdens första tappning på bara några veckor, uppmanade Jürgen vingårdsvänner från sin barndom att tillhandahålla ytterligare druvor. Idag hämtar Fritz Müller sin Müller-Thurgau från 24 hektar vingårdar runt norra Rheinhessen.

När Fritz Müllers klassiska erbjudanden blev populära runt om i världen, tog Jürgen och Guido nästa steg mot att utöka sina lätt-mousserande erbjudanden till att omfatta andra druvsorter, inklusive rosé och alkoholfria viner. Fritz Müller arbetar också med ett antal ekologiska vingårdar och producerar en ekologisk version av vingårdens klassiska mousserande vin.

Viner

Fritz Müller, namnet för både vineriet och dess viner, är ett smart spel på det vanliga tyska förnamnet Fritz och det vanliga tyska efternamnet Müller. Här syftar Fritz på frizzante (som betyder "lätt mousserande"), och Müller är en referens till Müller-Thurgau. Jürgen och Guido klassificerar sina viner som Perlwein, det tyska namnet på lätt mousserande vin, ofta marknadsfört som Secco. Därmed föddes vingårdens första tappning, Fritz Müller Perlwein.

Vingårdens högsta prioritet är att lämna den historiska bilden av Müller-Thurgau bakom sig, istället visa upp druvans friska och fruktiga smak, okomplicerade egenskaper och prisvärdhet. Vingårdens varumärke är lika unikt. Inspirerade av Bauhaus-design från 1920-talet, en tidlös tysk stil som står för fritt tänkande, revolution och innovation, har Fritz Müllers flaskor vunnit flera utmärkelser för förpackningsdesign.

Jürgen och Guido rekommenderar att börja med originalet Fritz Müller Perlwein och sedan gå igenom sortimentet baserat på humör, smak och tillfälle. De rekommenderar även Fritz Müller Perlwein som bas för cocktails; recept som "äldste Fritz", "Müller & Melissa" och "Italo Fritz" finns på Fritz Müllers hemsida.

Familj och vänner på Fritz

Det är klart att det inte skulle finnas någon Fritz Müller utan den starka vänskapen mellan Jürgen och Guido, samt stödet från vänner och familj. Jürgens fru, Carolin Hofmann, ansvarar för administration och back office på vingården. Guidos partner, Anja Prestel, är en professionell fotograf och tar alla vingårdens bilder för webbplatsen. Carolin och Anja är också professionellt utbildade vinprovare och hjälper till med skapandet av Fritz Müllers viner.