Details
Det våras för sparris
Färsk svensk sparris har kort säsong. Den skördas under perioden april till juni – så det är bäst att passa på. Vår tyska vinkock Husmor Lisas bjuder på ett härligt sparris-recept.
Grön sparris med grillat limesmör, getost, chili och koriander
Ett knippe grön sparris, helst från Europa
50 gram smör
1 lime
Färsk getost, helst lite mildare karaktär
1 röd chili
Färsk koriander
* Skala sparrisen på nederdelen med försiktig hand. Skär upp snygga jämna nederdelar.
* Värm en grillpanna. Eller sätt på grillen och lägg smöret i en metallbunke/kastrull/panna som du inte är rädd om.
* Grilla smöret tills det får en lätt brun färg utan att vara bränt. Pressa ned lime i smöret.
* Koka sparris i lätt saltat vatten 3 - 4 minuter, ta upp och lägg fint på varje tallrik.
* Strimla under tiden chilin, ta av bladen från korianderstjälkarna och skölj.
* Häll över smöret, strimla getost och sprid ut chili och koriander.
SERVERA!
Vintipset – sommelier Jan Dworskys:
Riesling Kabinett med en del restsötma för att ta hand om chilin, och asiatiska stilen. Typ en Kloster Erbach, Nr 5810, om man tar i det billigare segmentet eller en Erdnere Treppchen Riesling Kabinett, Nr 97100, i mellansegmentet och ett helt fantastiskt Riesling som jag druckit av Eva Fricke, Seligmacher i det dyrare segmentet.