Details

News

”Du kan inte göra guld mer gyllene”

08/15/2022

Vi möter Johannes Selbach som driver Weingut Selbach-Oster i Mosel som funnits i familjens ägo sedan 1600 talet.


Bakgrund

Selbach-Oster blev ett självständigt företag 1964. Fram till dess var gårdens vingårdar en del av företaget J & H Selbach som producerade viner från både sina egna vingårdar och genom druvor som köpts från mindre odlare längs floderna Mosel, Saar och Ruwer. Familjen Selbach har hållit på med vinproduktion sedan 1600-talets början. Namnet Oster kommer från släktlinjen på mödernet, även de verksamma som vinodlare och tunnbindare sedan 1700-talet.  

Johannes Selbach, nuvarande ägare till Selbach-Oster, är uppvuxen i Zeltingen där vineriet ligger idag. Han gjorde sitt första vin 1975 i mycket ung ålder. Som en del av sin utbildning arbetade Johannes vid Statens forskningsinstitut för vinodling och oenologi i Trier, därefter studerade han företagsekonomi vid universitetet i Mainz och universitetet i Köln. Johannes och hans blivande fru Barbara träffades 1984 när de var stipendiater vid Penn State’s Graduate School of Business. Johannes skrev en uppsats om den amerikanska vinmarknaden med tonvikt på tyska viner. Han fortsatte att arbeta i USA till 1987 innan han återvände till Tyskland.

Idag bor familjen i Mosel, där deras barn Sebastian och Hannah är uppvuxna och verksamma inom familjens vinproduktion. Sebastian har arbetat som lärling hos producenterna Dönnhoff och Müller-Catoir och fortsatte med en kandidatexamen i företagsekonomi vid Regensburg University. Han studerade slutligen enologi och vinodling vid universitetet i Geisenheim. Efter praktik på vingårdar i Italien och Australien kom Sebastian tillbaka till Selbach-Oster.

Verksamheten drivs som ett litet familjeföretag och det finns inga formella roller eller titlar. Utifrån vad som behöver göras fördelar man arbetet sinsemellan. Sebastian har dock en viktig roll i att koordinera arbetet både i vingårdarna och vinkällaren.

Vingårdar

Selbach-Oster har totalt 24 hektar vingårdar som ligger i den "gyllene milen" – en sträcka med branta skifferbackar mellan Zeltingen och Bernkastel. Dessa vingårdar är nästan alla rotade i smulig, blå devonskiffer i hjärtat av Mosel. Platserna för vingårdarna har odlats kontinuerligt sedan romartiden och har en hundraårig historik av att producera viner av högsta kvalitet.

Solen skiner direkt och i en brant vinkel på de mestadels södervända sluttningarna. Floden Mosel och skifferstenarna reflekterar solljus och lagrar värme för vinrankorna. Detta, i kombination med den steniga, glesa skifferjorden, tvingar vinstockarna att tränga djupt ner med rötterna. Det är detta som ger den klassiska Moselprofilen och mineraliteten som kännetecknar Selbach-Osters viner.

Familjen Selbach tillämpar minimal intervention i vingårdar och källare. Vinstockarna beskärs försiktigt tidigt på våren innan knoppning för att begränsa risken för sjukdomar. En fjärdedel av vingårdarna odlas ekologiskt och på resten bedrivs hållbar vinodling. Detta är en del av ett program för hållbart jordbruk, som stöds och regleras av delstaten Rheinland-Pfalz.

Viner

De unika förhållandena i Moselregionen – en smal floddal längs den 50:e breddgraden med gamla vinstockar – ger anmärkningsvärt eleganta och smakrika viner. Karakteristiskt är att dessa har låg till måttlig alkohol, mångfacetterad aromatik och ett intensivt mineraliskt uttryck. Selbach-Osters viner är vinifierade i en kombination av traditionella stora ekliggare och rostfria ståltankar – med naturlig jäst utan enzymer eller klarningsmedel.

Selbach-Osters Rieslings är smakrika, men ändå eleganta och välstrukturerade. De kan hittas i fina vinbutiker, restauranger, hotell och till och med på internationella flyg och kryssningsfartyg i många länder runt om i världen. Gårdens viner anpassas inte till rådande trender eller framgångsrecept. I stället är de förankrade i traditionen av krispig, mineralisk och aptitretande Mosel Riesling.

Den gyllene regelen

Familjen Selbach har alltid fokuserat på arvet och "enkelheten" i vad druvor som odlats till perfekt mognad i en speciell terroir kan ge utan för mycket intervention. Farfar Hans Selbachs gyllene regel: "Du kan inte göra guld mer gyllene” gäller fortfarande. Med andra ord, när du har perfekt frukt från vingården bör inget adderas eller ändras för att försöka göra det bättre än det redan är.

Viner från Selbach-Oster finns tillgängliga i Sverige genom Origo Vinimport.

Upptäck mer på Weingut Selbach-Osters hemsida