Details

En rebell i vinvärlden

02/02/2022

Den här månaden lyfter vi fram Christian Dautel från Weingut Dautel. Weingut Dautel, som ligger i Württemberg, är känt för att bryta traditionen och blev den första producenten i regionen som själva buteljerade sitt vin och gjorde ett vin på Chardonnay druvan.


Bakgrund
Familjen Dautel är djupt sammanflätad med Württembergs historia och har odlat druvor i den mindre kända regionen i 500 år. Württemberg dominerades av kooperativ under en period, där producenter i regionen tvingades dela sin egendom mellan barn. Men eftersom enskilda vingårdar fortsatte att bli mindre för varje generation, bröt Ernst Dautel upp från denna praxis på 1970-talet.

Ernst, känd som en rebell i vinvärlden, förvandlade Weingut Dautel till en banbrytande producent, en av de första vingårdarna i Württemberg som tappade sina egna viner utan att förlita sig på andra kooperativ för druvor. Hans äldsta son, Christian Dautel, var djupt influerad av sin fars passion för kvalitetsviner, som växte upp i familjens vingårdar och semestrade på några av världens mest prestigefyllda egendomar.

Christian var redan väl insatt i vin och gick på Geisenheims universitet för att studera oenologi precis som sin far. Under sina studier reste Christian och bodde hos några av världens främsta producenter i Sydafrika, USA, Australien, Österrike och Frankrike. Där fick han inspiration till nya tekniker att tillämpa hemma, och alltid med Dautels familjefilosofi och Württembergs identitet i åtanke.

Christian avslutade sina studier på Geisenheim 2010 och återvände hem för att producera sin första årgång tillsammans med sin far. Idag är han ägare och huvudkällarmästare på Weingut Dautel och är inblandad i absolut allt på godset. Från att arbeta i vingården till att leda vinprovningar, Christian tillämpar ett praktiskt förhållningssätt till alla sina roller på Weingut Dautel.

Vingårdar
Enligt Christian och familjen Dautel görs fantastiska viner i vingårdarna, inte i källaren. Vinodling har utövats i Württemberg sedan 800-talet, och regionens branta sluttningar och rika, 200 miljoner år gamla jordar är Weingut Dautels fokus. Med bara 17 hektar vingårdar på fyra Grand Cru (Grosse Lage) och två Erste Lage-platser, planterar Christian druvor efter plats, jordegenskaper och mikroklimatet på varje unik plats.

Weingut Dautel använder sig av ett naturligt men ändå intensivt tillvägagångssätt i vingårdarna, genom att använda skonsamma odlingsinsatser som att integrera insekter för att stabilisera ekosystemet och samtidigt öka den biologiska mångfalden. Varje vingård är organiskt gödslad och selektivt plockad för hand för att säkerställa de hälsosammaste druvorna av högsta kvalitet i varje årgång. Medan traditionen är ryggraden i gården, har Christian utvecklat sin egen stil i vingårdarna, tack vare sin inspiration  från världens främsta producenter.

Viner
I källaren håller Weingut Dautel fast vid tron ​​att viner inte tillverkas av en formel, utan genom en djup förståelse för varje unik plats och druvsort. Att få fram den specifika karaktären från varje terroir är alltid målet för Christian för alla årgångar. Gården fokuserar på att producera eleganta, komplexa viner med stor lagringspotential, från torra rieslings till Pinot Blanc till Lemberger och allt däremellan.

För att förstå husstilen rekommenderar Christian att börja med Estate Riesling. Med smaker av färska örter och druvor är Dautel’s Rieslings det perfekta exemplet på den eleganta, fina stil han strävar efter.

Weingut Dautel är känd som en pionjär inom barriquelagring och har arbetat med små ekfat sedan mitten av 1980-talet. Christian blickar alltid mot innovation och litar på större ekfat när det behövs för att lyfta druvsorten och vingården utan att övermanna vinet med ektoner.

Chardonnay
Weingut Dautels rebellstatus befästes verkligen 1985, när Ernst Dautel kämpade för officiellt godkännande att odla Chardonnay i regionen samtidigt som han strävade efter autentiska viner av hög kvalitet. Ernst fick till slut ett särskilt tillstånd att odla Chardonnay, som nu är en av Württembergs bästa sorter. Christian och Weingut Dautel odlar fortfarande druvor från samma Chardonnay-rankor än i dag, utan några tecken på att sluta snart.