Details

Vinodling & Vinmakning News

En tidig skörd av isvin i vinterkylan

12/05/2023

Med temperaturer som ibland fallit under -7°C i Tyskland, har gjort det möjligt för

vinproducenter på många ställen att kröna årgången 2023 med en skörd av isvin.

Vinodlare från Rheinhessen, Württemberg och Franken kunde ta in de eftertraktade

frysta druvorna. Kooperativet i Metzingen-Neuhausen rapporterade en skörd på cirka

400 kg druvor eller 70 liter must vid 140°oecshle. Vingården Andreas Braun i Volkach

i Franken, Bayern, kunde även skörda frysta druvor som räcker till runt 200 liter

Riesling.


Isvin - inte utan risk
Isvin är alltid förknippat med en risk för vinodlarna. Om temperaturerna inte är tillräckligt kalla innebär det en total förlust för vinodlarna. Som ett resultat har deområden som registrerats för att göra isvin haft en stadig minskning de senaste åren.

Rheinland-Pfalz: Större isvinsareal än året innan
I Rheinland-Pfalz registrerade 40 vingårdar cirka 32 hektar för skörden av isvin i år, jämfört med bara 24 hektar 2022. Tidigare år var siffran 107 hektar (2021) och till och med mer än 500 hektar 2018. Isvin är en raritet som kräver stor skicklighet av vinmakaren. "Särskilt efter en svår höst är det bara ett fåtal vinodlare som vågar ta risken", säger Benjamin Petry, vinodlingsansvarig i Rheinland-Pfalz. För detta vinterhalvår har områden registrerats främst för Riesling och Silvaner, följt av Gewürztraminer.

Franken, Bayern: färre producenter förlitar sig på att chansa på isvin
Enligt uppgifter från Frankens vinodlarförening är allt färre vinodlare i Franken också beroende av isvin, eftersom vintrarna blir varmare och varmare och frostiga temperaturer ofta råder först i januari eller februari. Medan ett 40-tal vingårdar fortfarande kunde skörda isvin 2012, kunde endast sju vinproducenter skörda totalt cirka 600-700 liter av de eftertraktade druvorna 2022.

Minus sju grader Celsius
För en isvinsskörd måste druvorna vara helt frysta. Detta kräver minst sju minusgrader i flera timmar. De övermogna druvorna skördas frysta och pressade.

Ädel söt specialitet efterfrågad internationellt
Hemligheten med isviner ligger i den täta koncentrationen av ingredienser från druvor som är så hälsosamma som möjligt. I de frostiga temperaturerna fryser vattnet i bären och blir kvar i vinpressen. Saften droppar sedan från pressen söt som honung. Must med så hög sockerhalt kan endast med stor svårighet jäsas till vin av jästsvamparna. Isviner har följaktligen vanligtvis mycket höga naturliga restsockerhalter på långt över 100 gram per liter, men till skillnad från sydländska söta viner har de bara relativt låga alkoholhalter - ofta bara runt sju volymprocent.

Stort internationellt erkännande
En annan speciell egenskap hos dessa fina viner är att denna enorma restsötma inte är överväldigande tack vare den friska fruktsyran. Som en raritet och specialitet
åtnjuter även tyska isviner stort internationellt erkännande.

Se mer: Icewine / Eiswein - Deutsches Weininstitut YouTube