Details

En vinmakare mellan tradition och innovation

03/18/2021

Här lyfter vi fram vinmakaren Konrad Salwey, som får utlopp för sin kreativitet genom konsten att göra vin. Salwey Estate ligger i Baden och strävar efter att prioritera enkelhet och producerar unika, torra viner, mestadels från Pinot-druvor.


Bakgrund
Beläget i Kaiserstuhl-området i Baden, ligger gården ovanpå en släckt vulkan i Tysklands mest solfyllda och sydligaste region. Medan familjens vinodlingsrötter sträcker sig tillbaka till 1700-talet, så började man först använda namnet Salwey för tre generationer sedan.

Wolf-Dietrichs äldste son, Konrad, utbildade sig som vinmakare vid andra berömda tyska gods, inklusive Hans Wirsching i Franken och Müller-Catoir i Pfalz. Salwey slösade sedan ingen tid utan slutförde sina oenologistudier vid det berömda universitetet i Geisenheim. Efter att ha tillbringat tid i Alsace (Zind-Humbrecht) och Bourgogne (Michel Juillot och Perrot-Minot) återvände han sedan till sin familjs vingård 2002 för att gradvis ta över ägandet av Salwey Estate och tog helt över ansvaret 2011.

Idag är Konrad fortfarande ansvarig för vingårdens strategiska inriktning och arbetar för att upprätthålla balansen mellan den långa rika traditionen och innovativt nytänkande. Salwey är känt för att experimentera med nya tekniker för att utveckla vinifieringsstilen. Konrad har utvecklat gården till att bara producera torra viner och lade större tonvikt på viner från en specifik vingård. En av hans största passioner är Pinot Gris, en hörnsten i Salwey-vingården. En burgundisk specialist, Salwey anses vara en branschledande när det gäller Tysklands lätta, fräscha Pinot-druvs viner med en låg alkoholhalt.

Vingårdar
Salwey Estate ligger i Kaiserstuhl, en liten vulkanisk bergskedja som bildades för cirka 13 till 15 miljoner år sedan. De utbrott, fel och veck som bildades för miljontals år sedan ger dess vingårdar en unik topografi. De otaliga sorterna av lava, magma och vulkaniska stenar skapar en unik jordmineralisering och jordmåns-komposition.

Sand och ökenstoft, kan ha transporterats av afrikanska vindar och deponerats i Kaiserstuhl för tusentals år sedan. Detta unika, bördiga sediment bidrar enormt till regionens rika vinodling och producerar mjuka, smidiga och aromatiska viner. Tillsammans skapar dessa faktorer en omisskännlig mineralitet och smak för vinerna.

Kirchberg
Salwey Estate är känt som det ”lokala berget” och äger 4,5 hektar vinodlingar på Kirchberg. Regionen innehåller nu en av de bäst skyddade naturreservaten i landet och består av hård, karg vulkanisk sten korsad med kalkstenar. På sommaren kan bara djupt rotade vinstockar överleva de heta temperaturerna på Kirchberg. Gårdens vinstockar ligger på branta sluttningar som får svala vindar från öst, vilket säkerställer att druvorna är fräscha och bibehåller en fin syra och producerar djärva, lagringsdugliga viner.

Henkenberg
Henkenberg kan lätt förbises på grund av dess måttliga lutning och obetydliga läge. Regionens unika jord kan dock inte missas, bestående av kylda, väderbiten lava och kalkstenar. Täckt av mörk vulkanisk aska producerar Henkenbergs topografi några av Salwey Estate bästa Pinot Noir, skördade från gamla vinstockar.

Eichberg
Vingårdar i Eichberg består av helt solfyllda vinstockar, odlade i svart, vulkanisk jordmån. Salwey Estate's tomter är strategiskt vända mot öst för att skydda druvorna från den hårda eftermiddagsvärmen i Kaiserstuhl. Eichberg producerar viner med stor lagringspotential, med tydlig frukt och mineralitet.

Viner
Salwey Estate är djupt engagerad i Kaiserstuhl’s klassiska druvsorter: Pinot Blanc (17%), Pinot Gris (35%) och Pinot Noir (39%), även om de odlar ett antal andra druvor. Druvorna skördas alltid för hand och vinifieras till torra viner.

Salwey Estates vinstil är tydlig och okomplicerad. De olika smakerna och stilarna i Salwey-viner beror främst på terroiren, eftersom Konrad tror på att ge naturen tid och utrymme för att forma den slutliga produkten. Detta inkluderar att ställa höga krav på arbetet i vingårdarna, att använda naturlig jäst i processen och undvika tillsatser och filtrering av vinerna. Konrad är också känd som specialist på att välja ut de finaste träfaten, och Estate producerar tre nivåer av viner: Salwey Estate-viner, Reserve Salwey "RS" och "Grosses Gewächs” GG.

Salwey Estate-viner är en klassiker från Kaiserstuhl, alltid torra och av utmärkt kvalitet. Dessa viner är perfekta för dagligt bruk eller för alla tillfällen. Reserve Salwey “RS” är burgundiska sorter från Oberrotweiler-regionen. Druvorna skördas sent från gamla vinstockar, jäses helt och lagras i stora ekfat. RS-viner är gjorda för att avnjutas vid mer festliga tillfällen. Grosses Gewächs, eller GG, är certifierade av VDP och är torra och eleganta och består av Pinot Blanc, Pinot Gris och Pinot Noir druvor.

Bergskällare
Salwey Estate's engagemang för innovation upphör inte när druvorna skördats. 1997 skapade Wolf-Deitrich gårdens stolthet och glädje: bergskällaren. Beläget på Salwey Estate i Oberrotweil, borrades en cirka 35 meter lång tunnel in på sidan av ett berg för att skapa den perfekta lagringsmiljön. Källaren skapar konstant svala temperaturer året runt, vilket är viktigt för vinets mognadstoner. Källaren innehåller också ett inbyggt sprinklersystem som styr luftens fuktighet, vilket gynnar särskilt de röda vinerna.

Konrad Salwey, Winzer und Oenologe, Niederrotweil 22.10.2018