Details

Exporten av tyskt vin ökat med 7 procent

03/28/2018

Tyskt vin blir allt mer eftertraktat även utanför landet. Förra året ökade exporten av tyskt vin med hela 7 procent i både volym och värde mot året innan – och det är främst kvalitetsviner som hittar ut till vinälskare världen över.


Under många år har de flesta tyska vinerna stannat i Tyskland, helt enkelt för att tyskarna själva älskar det och det därför inte blivit så mycket över till oss andra. Sedan några år går allt mer på export och i dag hittar tyska viner till vinälskare i inte mindre än 124 länder till ett värde av 308 miljoner euro. Och färska siffror visar att exporten har gått upp rejält 2017 jämfört med året innan.

Störst ökning i volym stod Storbritannien för med en volymökning på 28 000 hektoliter och med en värdeökning på hela 27 procent mot året innan. Bakom ökningen stod framför allt specialiserade vinbutiker.

Även Polen har fått upp ögonen för tyskt vin. En höjd levnadsstandard tillsammans med ökat utbud tros ligga bakom ökningen, där volymen ökade med hela 54 procent under förra året. Extra bra för plånboken hos tyska vinproducenter var Kina, där exporten ökade med 25 procent i volym och 37 procent i värde. Med en exportintäkt på 19 miljoner euro har Kina därmed klättrat upp till en femteplats bland viktiga exportländer för Tyskland.

Störst exportland är fortfarande USA, följt av Nederländerna och Norge. USA har hållit sig på ungefär samma nivå under flera år i rad. Exporten till Nederländerna ökade med 2 procent under förra året till 167 000 hektoliter. I Norge är tyskt vin oerhört populärt och ligger som odiskutabel etta bland vita viner i försäljning, och även här har exporten ökat med 2 procent. Sverige ligger på en sjundeplats på listan över länder som importerar tyskt vin och siffror från Systembolaget visar en ökad försäljning på 4 procent, jämfört med föregående år.

Det är tveksamt om exporten kommer att fortsätta öka året som kommer då 2017 års skörd var betydligt lägre än på länge.

 

Topp tio länder som importerade tyskt vin 2017

  1. USA
  2. Nederländerna
  3. Norge
  4. Storbritannien
  5. Kina
  6. Kanada
  7. Sverige
  8. Polen
  9. Japan
  10. Schweiz