Details

News

Går sin egen väg i Baden

01/24/2023

Varje månad profilerar vi en tysk vinmakare och den här gången lyfter vi fram Hanspeter och Edel Ziereisen från Baden som specialiserat sig på druvorna spätburgunder och gutedel.


Familjen Zieresen håller till i regionen Baden i sydvästra Tyskland där de från vingårdarna har utsikt över de snötäckta Alperna. Byn heter Efringen-Kirchen och ligger direkt vid floden Rhen på gränsen till Alsace, Frankrike och Schweiz. Här har släkten bott sedan 1734.

1991 bytte Hanspeter Ziereisen yrkesbana som snickare till att sadla om till vinmakare. Tillsammans med sin fru Edeltraud (mer känd som Edel) omvandlade han sina föräldrars gård till vineri och tappade sin första årgång på flaska 1993. Driven av nyfikenhet och passion för att utforska vinframställning utanför de vanliga konventionerna, arbetar paret hållbart för att skapa högklassiga viner från den soliga regionen Baden. Samtidigt odlar familjen Zieresien även andra grödor samt driver ett bed and breakfast.

Hanspeter Ziereisen har lite av en rebellstatus bland tyska vinmakare. Det okonventionella och ibland experimentella sättet att göra vin har lett till att vinerna, enligt den tyska vinlagen, klassificeras som Landwein istället för Qualitätswein. Det betyder inte att kvaliteten är låg, tvärtom har vinerna fått utmärkelser och höga betyg både i Tyskland och utomlands. Hanspeter och Edel har gått sin egen väg sedan starten – de har valt att bryta sig loss från mittfåran för att göra viner på sina egna villkor. De har utan tvekan banat vägen för Landwein-rörelsen som nu växer i Baden och hela Tyskland.

Hanspeters och Edels barn, Ida och Johann, hjälper också till på familjens vingård med förhoppningar om att en dag fortsätta sina föräldrars tradition av stilistisk och nydanande vinframställning.

Vingårdarna

Efringen-Kirchen är beläget i en av Tysklands varmaste och sydligaste regioner. Med ett varmt, soligt klimat och kalkstensrika jordarna liknar Ziereisens vingårdar på många sätt Bourgogne.

Dessa förhållanden ger goda förutsättningar för att odla spätburgunder (pinot noir) och gutedel (känd som chasselas i Frankrike), vilka utgör majoriteten av Ziereisens planteringar. Vid sidan om dessa druvor odlas också pinot blanc och pinot gris, chardonnay, muskat, gewürztraminer och syrah på branta, södervända sluttningar. Hanspeter är inte rädd för att experimentera med druvsorter, jordmån och vinstockstäthet. Det har bidragit till att öka Weingut Zieresens vingårdsyta från 0,5 hektar 1991 till att idag omfatta 21 hektar.

Paret Ziereisen är övertygad om att kvalitet har sitt ursprung i vingården, med ett hållbart arbete nära naturen. Inga kemiska gödnings- eller bekämningsmedel används och det mesta av arbetet i vingården sker manuellt för hand.

Vinerna

Hanspeters och Edels detaljfokus och manuella arbete slutar inte i vingårdarna. Efter att först ha valts ut för hand från vinstocken placeras druvorna på ett sorteringsbord för noggrann manuell selektering innan vinframställningsprocessen påbörjas. Man accepterar endast friska, mogna bär för att garantera en framgångsrik spontan jäsning.

Efter sorteringen jäser alla viner spontant i neutrala träfat. Ekfaten kommer från Assmann Büttnerei från Franken, känd som en av de sista tunnbindarna i Tyskland som tillverkar sina fat helt för hand. Storlekarna varierar från 225 liter till 3500 liter, beroende på vin. Maceration av blå druvor för rött vin sker sedan i 6-8 veckor innan de pressas i en pneumatisk press. Vinerna lagras på jästfällningen i minst 20 månader innan buteljering sker utan filtrering.

Ziereisens vita viner behandlas närmast som röda viner. Druvorna läggs på träfat där där de får jäsa utan temperaturkontroll – ibland så länge som 20 månader – innan de buteljeras utan filtrering. Till skillnad från de flesta vita viner från Baden, som buteljeras tidigt för en fräsch och fruktiga stil, går Ziereisen mot trenden för att skapa jordnära, kryddiga och rökiga viner. Druvorna hämtas från deras vingårdar med pinot blanc, pinot gris och gutedel.

I Ziereisens portfölj av viner finns många olika typer av viner. Här finns vardagsviner, sofistikerade endruvsviner, premiumviner som kommer från en specifik växtplats samt det de kallar för "Jasper"-viner. För dessa viner hämtas druvorna från gårdens bästa växtplatser och äldsta vinstockar. Namnet Jasper kommer från de ädelstenar (Jaspis på svenska) som hittats i vingårdarnas jord.

Musikalisk maceration

Att träda in i Zieresiens underjordiska vinkällare kan också vara en musikalisk upplevelse. Hanspeter gav nämligen en tyskfödd skulptör och ljudkonstnär vid namn Trimpin i uppdrag att skapa en installation under vinkällarens tak med en vidsträckt rad av hängande stavar från utrangerade vinfat. De fungerar som en gigantisk xylofon som kan programmeras att spela olika musikstycken (källa: Jancis Robinson)

Installationen är ett exempel på Hanspeters och Edels hängivenhet till att skapa vacker, unik konst – oavsett om den odlas och buteljeras eller hängs i ett källartak.