Details

News

Goda förutsättningar för bra årgång 2022

07/04/2022

Tack vare bra väderförhållanden blommar vinstockarna i Tyskland utan problem. I år återspeglas temperaturskillnaderna mellan vinregionerna och mellan de enskilda vingårdar väldigt tydligt i blomningsprocessen.


Totalt sett började vinstockarna i år blomma ungefär en vecka tidigare än långtidsgenomsnittet. Erfarenheten har visat att druvorna är redo för skörd cirka 90 till 100 dagar efter blomningen. För årgången 2022 kan huvudskördens start väntas i början till mitten av september. De första tidigmogna druvorna för Federweißen-produktionen (delvis jäst "nytt vin") kommer dock säkerligen att skördas redan i slutet av augusti.

Vinodlarna följer med stor spänning vinstockarnas blomning varje år. Går det utan problem som i år kan man hoppas på en bra skörd. Svala temperaturer under blomningsfasen brukar resultera i minskade skördar.

En blandning av sol och regn är optimalt

Under tiden fram till skörden önskar vinodlarna många soliga och inte alltför varma dagar, men också faser med omfattande regn, eftersom vattenreservoarerna i de djupare lagren av jorden till stor del är förbrukade på grund av torkan de senaste åren.