Details

News

Hållbarhet och konst hos Georg Breuer

08/01/2023

Den här månaden lyfter vi fram Theresa Breuer från Weingut Georg Breuer. Beläget i Rheingau och känt för sina eleganta torra Rieslingviner, driver Theresa Breuer den 130 år gamla familjeegendomen.


Bakgrund

Född 1984 och uppvuxen i Rheingau-området har Theresa Breuer tagit ett helhetsgrepp om vinframställningen på Georg Breuer. Efter studier i International Wine Business vid universitetet i Geisenheim och en skörd i Clare Valley, Australien, sökte sig Theresa först till turistbranschen. Men hon insåg snabbt att vinet skulle bli hennes kall. Redan år 2004 vid 20 års ålder, efter sin fars plötsliga bortgång, började hon officiellt arbeta på Georg Breuer.

Egendomen grundades 1880 och har ägts av familjen Breuer sedan Peter Breuer köpte den i början av 1900-talet. Den gick så småningom över till hans son Georg, som gav vineriet dess nuvarande namn, utökade ägorna och började skicka vin över hela Europa. Georgs söner Bernhard (Theresas far) och Heinrich fortsatte sin fars arbete, och de förespråkade ett vingårdsklassificeringssystem baserat på geologi, historiskt förflutet och kvalitet.

Dessutom så omfamnade de en torrare stil av Rheingau-vin. Bernhard var en viktig medlem i Charta, en organisation som bildades för att främja Rheingaus produktion av högkvalitativ torr Riesling. Hans arbete har gett vineriet internationell erkännande från 1980-talet fram till idag. Bröderna utökade så småningom egendomens ägor till över 30 hektar, inklusive topplägen i Rüdesheim och Rauenthal.

Idag äger Theresa den nu 40 hektar stora egendomen, där hennes ansvar sträcker sig från att övervaka dagliga processer till försäljning och marknadsföring. Hon har stöd från en vingårdschef och en källarmästare.

Vingårdar

Georg Breuers vingårdar är uppdelade i 180 parceller över tre byar i området, planterade med 80 procent riesling och 12 procent spätburgunder (pinot noir). Resterande del av odlingarna utgörs av pinot gris och pinot blanc. Hälften av vingårdarna är belägna på branta sluttningar. De innefattar tre eftertraktade lägen i Rüdesheim: Berg Schlossberg, Berg Roseneck och Berg Rottland samt Monopol-läget Nonnenberg i Rauenthal.

Egendomen har varit hållbarhetscertifierad sedan 2013 och varje vingård odlas med hjälp av ekologiska metoder enligt Fair'N Green, en förening för hållbar vinodling där Georg Breuer var en av de första medlemmarna. Det innebär att minska skördeuttaget, inte använda sig av herbicider eller bekämpningsmedel, använda naturliga gödningsmedel och diversifiera grödorna för att skapa ett hälsosamt ekosystem. Georg Breuer är även en del av det tyska nationella AmBiTo-projektet i syfte att bevara biologisk mångfald, och deras samarbete med Fair'N Green sträcker sig till att arbeta mot klimatneutral produktion inom alla aspekter av energi- och resursförbrukning.

Viner

Alla Georg Breuers viner görs med traditionella vinframställningsmetoder. Stort fokus läggs på arbetet i vingårdarna och att bibehålla druvhälsa under skörden. Extrakt och djup prioriteras framför avkastning och man bestämmer skördedatumet utifrån druvornas hälsa för att säkerställa ett balanserat, strukturerat och aromatiskt vin. Efter att ha handplockats pressas druvorna skonsamt och jäsningen startar antingen naturligt eller genom pied de cuve, det vill säga användningen av vilda naturliga jäststammar från vingården. För toppvinerna sker jäsning och lagring i stora gamla fat, medan en mix av fat och rostfritt stål används för instegsvinerna.

Georg Breuer är särskilt känt för sina rieslingviner som representerar karaktären hos Rüdesheim, Rauenthal och Lorch samt deras Grosses Gewächs (Grand Cru), vingårdsbetecknade rieslingviner som uttrycker individualiteten hos de allra bästa lägena. För dem som inte provat Breuers viner tidigare rekommenderar Theresa deras Terra Montosa Riesling. Namnet, som betyder "brant mark" på latin, kommer från dokument som går tillbaka till 1074 och belyser vingårdarnas historia i Rüdesheims sluttningar.

Vin möter konst

Sedan 1980 engageras konstnärer för att designa etiketterna till Rüdesheim Berg Schlossberg Grosses Gewächs. Varje år bjuds en konstnär in till att besöka egendomen för att få en känsla för vinet och filosofin. Med fria händer får sen konstnären skapa en etikett som han eller hon tycker representerar vinet, vingården och egendomen i sig. Målningen, teckningen eller det grafiska arbetet trycks sedan på etiketten. Svenska konstnärer som designat etiketter är Jochum Nordström, Karin Mamma Andersson och Rudolf Nordström.

Klicka här för att se de olika årgångarnas etiketter