Details

Handplockade druvor och en unik jordmån gör Weingut Weingarts viner unika

12/16/2021

Varje månad profilerar en tysk vinmakare och den här månaden lyfter vi fram Florian Weingart från Weingut Weingart. Weingut Weingart ligger i Mittelrhein och är en familjeägd vinproducent som odlar druvor på några av de bästa vingårdslägena i regionen.


Bakgrund
Florian Weingart växte upp i byn Spay, i ett vackert landskap med den rika kulturen för vinframställning som går tillbaka ett antal generationer. Sedan början av 1700-talet har Weingarts arbetat som bönder och vinmakare i Spay.

Innan han föddes på 1960-talet omvandlade Florians föräldrar familjens gård till en vingård. Föga överraskande kretsade Florians barndom kring naturen och vinframställning, vilket ledde till att han startade sin karriär inom vinodling redan som tonåring.

Florian accepterade en lärlingsplats vid The Geisenheim Grape Breeding Institute 1992 och blev senare vinodlingsingenjör. Än idag är Florians favoritdel av vinframställning att följa druvor från vingården hela vägen till glaset. Komplexiteten och oförutsägbarheten i vinframställningsprocessen, tillsammans med individualiteten hos varje årgång, skörd och sort, gör att Florian förblir nyfiken och fascinerad.

Idag äger och driver Florian och hans fru Ulrike Weingut Weingart, som står för hållbart boende, arbetsmoral och autentiska viner. Paret tog ett medvetet beslut att hålla verksamheten liten, familjeägd och fokuserad på kvalitet. Det är därför du kan hitta Florian närvarande i alla stadier i vingården och källaren, tillsammans med vingårdens ensamanställda och få säsongsarbetare.

Vingårdar
Weingarts hemregion Mittelrhein erbjuder dramatisk utsikt över branta skifferklippor krönta med medeltida slott och flodstränder prydda med charmiga byar. Den övre Mellersta Rhendalen utsågs till UNESCO:s världsarvslista 2002, och den kallas ofta för "Rhen-ravinen".

Idag äger Weingut Weingart 4,5 hektar vingårdar i Spay och grannstaden Boppard. Dessa hektar är uppdelade mellan 3 platser på Bopparder Hamm i Mellersta Rhendalen: Ohlenberg, Feuerlay och Engelstein. Varje plats har skifferjord skiktad med rik löss och vulkanisk aska från utbrottet av Eifelbergen för över 10 000 år sedan.

Engelsteins vingård ligger på gamla terrasser i östra hörnet av Bopparder Hamm, där Florian har bundit upp sina vinrankor på samma sätt som är vanligast i de branta sluttningarna i Mosel. Jordmånen i Vingården Feuerlay är känd för sina lager av skiffer, löss och kvartsit, medan Ohlenbergs består lager av skiffer och sandsten rika på kvarts.

Weingut Weingarts vingårdar är tillägnade Riesling, förutom 0,75 hektar Pinot Noir. Florian odlar också 1,4 hektar rieslingdruvor från en vän och deltidsvinmakare i Bacharach. Kombinationen av handplockade druvor av hög kvalitet, de bästa vingårdlägena med en unik jordmån, och en låg avkastning per hektar gör Weingut Weingarts viner unika.

Viner
När druvorna har skördats selektivt från de olika vingårdslägena, förs de till Weingut Weingarts underjordiska vinkällare. Källaren byggdes för att använda så lite energi som möjligt och samtidigt erbjuda det optimala klimatet för vinlagring, tack vare dess läge. Därifrån bearbetas druvorna genom ett gravitiations baserat vinsystem, krossas och pressas sedan i en modern pneumatisk press. Därefter sker jäsning på fat av rostfritt stål och av akaciaträ innan de buteljeras.

Weingut Weingart kapslar in idén om en traditionell familjedriven vingård, som producerar cirka 36 000-48 000 flaskor varje år. Eftersom varje årgång är unik och idealisk mognad och sötma varierar, anser han att naturen bör avspegla sig i varje års årgång och undviker tanken på en husstil.

Florian rekommenderar att läsarna först smakar frukten, elegansen, lättheten och syran i hans vingårds riesling, och börjar med en Halbtrocken eller Feinherb. Oavsett om det är Qualitätswein, Kabinett eller Spätlese, är Weingut Weingarts Riesling-viner en balans mellan syra och sötma, som visar upp de unika egenskaperna i Mittelrhein-regionen.

Hållbarhet i fokus
Förutom vinframställning är Florian, Ulrike och deras tre döttrar dedikerade till hållbarhet i både hushålls- och vineriet. Hållbarhet är i fokus för familjen Weingart, från deras vegankost till komposttoaletter till regenerativ uppvärmning. Vingården använder sitt eget källvatten, som renas på fastigheten som sedan lagras och återanvänds för bevattning i vingårdarna.

Familjen Weingart tar också hand om flera hektar traditionellt kulturarvsmark runt vingården genom att plantera fruktträd, slå ängarna och bjuda in kor och får från lokala gårdar till sin egendom för att beta. Detta är ett sätt som Florian och hans familj kompenserar för monokulturen som ofta plågar vingårdar.

Besök gärna Weingut Weingart’s hemsida. 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA