Details

News

Joachim Heger – tredje generationens vinmakare

04/13/2022

Den här månaden lyfter vi fram Joachim Heger från Weingut Dr. Heger. Weingut Dr. Heger ligger i Baden och är en tredje generationens vingård som är erkänd för att omdefiniera potentialen för både regionen och pinot-druvor i Tyskland.


Bakgrund
Den unika historien om Weingut Dr Heger börjar med Dr Max Heger, som grundade gården 1935. Till skillnad från många tyska vingårdar med "Dr." i namnet, som kommer från en examen i jordbruk eller vinodling, representerar Dr Max Hegers titel hans medicinska profession. Han var lantläkare i den lilla vinodlingsstaden Ihringen, där majoriteten av hans patienter var själva vinodlare. Både hans exponering för de vackra vingårdarna i Baden och de samtal han hade med sina patienter väckte hans intresse för att göra vin själv. Med tiden förvärvade han vingårdar på berömda Achkarrer Schlossberg och Ihringer Winklerberg platser, och Weingut Dr Heger föddes.


Dr. Heger överlät till slut godset till sin son Wolfgang, känd som Mimus, som förvandlade Weingut Dr. Heger till en av de ledande vingårdarna i både Baden och Tyskland som helhet. Men medan Mimus son Joachim växte upp runt sin familjs vingård, ville han i stället gå i sin farfars fotspår för att göra en karriär inom medicin. Inte långt efter det – och precis som sin farfar – blev Joachim djupt inspirerad av vinmakarnas passion som han stötte på, och bytte ut sina medicinska böcker mot enologi vid universitetet i Geisenheim. När allt kommer omkring var vinframställning i Joachims blod.

Mimus överlämnade jobbet som källarmästare till Joachim 1981 som tog full kontroll över företaget 1992. Joachim har varit ansvarig för Weingut Dr Heger med sin fru Silvia sedan dess, samt innehar posten som ordförande för VDP:s regionavdelning i Baden sedan 2009.

Båda döttrarna Katharina och Rebecca har ägnat sig åt vinstudier – och Rebecca började arbeta både i vingården och källaren med Joachim 2020. Tillsammans har familjen arbetat för att utveckla Weingut Dr Heger till den kända egendom som det är idag.

Vingårdar
Kvaliteten på viner från Weingut Dr. Heger kan tillskrivas dess exceptionella vingårdar, inklusive VDP Erste Lage Ihringer Winklerberg, en av de mest kända och varmaste vingårdarna i Tyskland. Dessa branta, soldränkta sluttningar och vingårdens unika terroir passar för klassiska druvsorter som riesling, silvaner och flera sorters pinot-druvor.

Regionen Baden är känd som spätburgunders (pinot noir) land, med 33 procent av vingårdarna tillägnad denna druva. Joachim är känd som en innovatör med över 40 årgångar bakom sig, han strävar efter högsta kvalitet och fortsätter den långa traditionen av att odla denna mest planterade druvsort i Baden.

Weingut Dr. Heger består av cirka 30 hektar vinstockar som består av väderbitna vulkaniska, löss- och kalkstensjordar. Joachim har ett rykte om att experimentera med metoder för att maximera kvaliteten och bibehålla varje vingårds ömtåliga ekosystem. Sedan 2007 har han brukat sina vingårdar utan herbicider eller bekämpningsmedel. Han testar innovativa sjukdomsresistenta kloner, organiska gödningsmedel och andra vingårdsbehandlingar, och han plöjer till och med en liten plot med gamla Silvaner-vinstockar med häst.

Viner
Källaren är hjärtat i Weingut Dr Hegers verksamhet, där Joachim och hans dotter producerar autentiska, torra viner. Faktum är att 98 procent av gårdens viner är torra, med restsocker vanligtvis under fyra gram per liter. Framför allt prioriterar Joachim att vart och ett av hans viner återspeglar fräschören och det unika uttrycket på deras odlingsplats.

Precis som på vingårdarna är Joachim noga med varje detalj i källaren. Han låter vinerna jäsa spontant på stora ekfat, barriquer och rostfritt stål. Och när förutsättningtarna tillåter, producerar Weingut Dr Heger även förstklassiga dessertviner.

Av alla hans viner rekommenderar Joachim att prova riesling från Ihringer Winklerberg och Achkarrer Schlossberg. Oavsett sort, alla Weingut Dr. Hegers viner uttrycker vingårdarnas vulkaniska jordmån och mineralitet.

Weingut visavi Weinhaus
Undrar du om Weingut Dr Heger och Weinhaus Heger är släkt? Tidigt på Heger-parets vinframställningsresa 1986 fann Joachim och Silvia att lönsamheten på den tiden var låg för viner från Baden. Som svar grundade de en andra egendom, Weinhaus Heger, för att komplettera deras verksamhet på Weingut Dr. Heger.

Idag producerar Dr. Heger-etiketten Grosses Gewächs och Erste Lage viner från cirka 30 hektar vingårdar. På Weinhaus Heger hämtar Joachim druvor från både sina egna vingårdar och platser som tillhör betrodda, långsiktiga vinodlare i regionen för att producera en rad lättillgängliga, ungdomliga viner som komplement till Weingut Dr. Hegers sortiment.

Läs mer om vinerna och dess vinmakare här.

Bilder från: German wines USA.