Details

Karsten Peter - Tradition, Terroir och Torra Rieslingviner

01/10/2024

Den här månaden lyfter vi fram Karsten Peter som kom till Gut

Hermannsberg 2009 som vinmakare och verkställande direktör, för att

ytterligare stärka gårdens fokus på unika tyska vita viner från Riesling och

Pinot blanc.


Bakgrund

Karsten föddes i Bad Dürkheim i Pfalz, med en familjehistoria inom vinframställning som går tillbaka 300 år. Med vinframställning i blodet studerade Karsten i Neustadt och Bad Kreuznach och tillämpade sin utbildning på vingårdar i Bourgogne, Australien och Nya Zeeland. År 2009 tog familjen Reidel över som ägare och anställde då Karsten som vinmakare och verkställande direktör. Karsten har infört ett klassificeringssystem för vingårdar och uppdaterat vinkällarfilosofin till en som fokuserar på naturlig jäsning med vinframställning med låg intervention. Han omfamnar fullt ut allt det som vinframställning bär med sig och de tekniska och intellektuella utmaningarna.

Gut Hermannsberg grundades 1902 som Royal Prussian Wine Domaine, med den första skörden 1907. Vid grundandet fungerade gården som ett exempel för vinmakare i regionen för vita viner i världsklass, och den har fortsatt den traditionen under hela sin historia. Idag är egendomen och vinkällarens fotavtryck detsamma som när det grundades, med undantag för den moderna ingången till källaren. Vingården producerar nu 150 000 flaskor vin årligen samtidigt som man behåller traditionen och essensen av den ursprungliga egendomen.

"Ju mer jag tittade på vingårdarna och vinerna som skapades av dem, desto djupare drogs jag in i ämnet - med en önskan att förstå denna mycket unika värld. Idag vet jag att vinodling inte är en exakt vetenskap, och jag lyssnar bara på vad vinrankorna berättar för oss och vill ha av oss" – Karsten Peter

Vingårdar

Gut Hermannsberg består av 29 hektar där riesling svarar för 95 % av planteringarna och pinot blanc står för resterande 5 %. Egendomen kommer från sju Grosses Gewächs (GG, motsvarighet till Grand Cru) vingårdar som ligger i byarna Schlossbockelheim, Niederhausen, Altenbamberg och Traisen.

Egendomen är främst koncentrerad på att producera Riesling som återspeglar Nahe-regionens unika egenskaper. Som en av Tysklands svalaste vinodlingsregioner ger de steniga och vulkaniska jordarna en uttalad mineralitet och skarp syra till Rieslingvinerna.

Gut Hermannsberg har också ett stort fokus på att skydda de mikroorganismer som finns i jorden, eftersom de är transportmedlet för mineralerna till druvorna. Detta görs genom att genom att använda kompost istället för växtgifter, samt arbeta försiktigt med jorden för att bygga upp humuskomplex, en lera som består av organiska fragment som gör jorden och de mikroorganismer som finns i jorden mindre mottagliga för erosion.

Viner

Gut Hermannsberg, som är känd för sina torra Rieslingviner, har nått en ny nivå tack vare Karstens vinframställningsfilosofi. Det finns ett stort fokus på en låg intervention under hela vinframställningsprocessen. Inga enzymer, klarningsmedel eller jäsningstemperaturreglering används för att bibehålla karaktären från terroiren. Även om det kan ta flera år för GG-vinerna från gården att mogna helt, kan de avnjutas från den sekund de buteljeras. Utan någon lagring har dessa viner en struktur av skarp mineralitet från skifferbasen och toner av persika.

För att till fullo förstå gårdens hängivenhet till Riesling föreslår Gut Hermannsberg att du provar dem på egen hand.  För de som är nya till vinerna rekommenderar Karsten att börja med 7 Terroirs Riesling. Denna riesling kommer från sju Grossen Lagen som vinifieras separat och sedan blandas ihop till ett vin. Detta vin har aromer av citrus och stenfrukt med rökiga mineraltoner och en uppfriskande finish.

Påminner om dess historia

På grund av framsyntheten hos gårdens ursprungliga ingenjörer har Gut Hermannsberg helt och hållet samma konstruktion som den var när den byggdes 1902, med undantag för ingången till vinkällaren. Källaringången ligger mellan två av gårdens ursprungliga byggnader och är täckt med koppar, vilket påminner om vingården Kupfergrube, som ursprungligen var en övergiven koppargruva. I denna källare mognar vart och ett av vinerna från mellan sex månader och sex år, tills de har nått optimal potential.

Gut Hermansberg representeras av Enjoy Wine & Spirit AB i Sverige och det finns vanligtvis några av vinerna tillgängliga i beställningssortimentet.