Details

Katarina Wechsler: Hållbarhet och innovation i Rheinhessen

12/12/2023

Den här månaden lyfter vi fram Katarina Wechsler från Weingut Wechsler, som ligger i Rheinhessen. Efter en karriär i media valde Katarina att följa i sin familjs vinodlingsfotspår och tog med sig sin passion för hållbarhet till de viner hon producerar. Weingut Wechslers utbud sträcker sig från traditionell riesling till natur- och orangeviner.


Bakgrund
Katharina föddes 1979 i Worms och växte upp i Westhofen på familjens vingård i Rheinhessen, där hon och hennes syskon fick lära sig på nära håll vad det innebar att driva en vingård. Initialt så hade Katarina inget intresse för att gå in i familjens vinbusiness och hon valde att studera fransk litteratur i Paris i ett år efter gymnasiet och studerade senare samhälls- och statsvetenskap i Stuttgart, och blev biträdande redaktör på en tv-station i Berlin 2006. 

Katharina tog sig tillbaka till sin familjeegendom efter många långa veckovisa samtal med sin mamma och började gå på vinframställningsskola i Oppenheim 2009. Innan hon tog examen 2012 började hon som lärling på ett lokalt kooperativ och på Weingut Gutzlers och Klaus-Peter Kellers egendomar. Efter att ha avslutat sin utbildning i Oppenheim gick hon vidare till sin familjeegendom med målet att förändra förhållningssättet till vin, ett där viner görs med avsikt att vara en del av ett naturligt kretslopp. Hon tog officiellt över 2017, döpte om gården i sitt namn och övergick från bulkproduktion till kvalitets- och terroir orienterad vinframställning. I april 2022 anslöt sig Katharinas partner, Manuel Maier, som hon nyligen gifte sig med, till egendomens ledningsgrupp och drev på för modernisering och hållbar ombyggnad av egendomen både i vingården och i marknadsföringen.

Viner
Weingut Wechsler är kända för sina klassiska torra rieslingviner och producerar vin med fokus på trinkfreude, eller "glädje att dricka". För Katharina är målet att skapa autentiska viner som bidrar till att skapa en härlig atmosfär i sociala sammanhang. Pressningen görs med hela druvklasar och läggs sedan i en annan tank efter sex till 24 timmars sedimentering. Varje vin jäses och lagras på rostfria ståltankar utan bâtonnage och buteljeras i det optimala ögonblicket efter skonsam filtrering. Rieslingvinerna och Scheurebe Trocken buteljeras tidigt på våren medan de andra vinerna vanligtvis buteljeras mellan slutet av våren och slutet av sommaren. För de som är vill prova Katharinas viner för första gången så rekommenderar hon Riesling Estate och Scheurebe "Fehlfarbe" från Cloudy by Nature-samlingen av viner. Från Kirchspiel, en av gårdens grand cru-platser, har Riesling Estate-vinet en stark mineralitet med toner av rosa grapefrukt och stenfrukt. Scheurebe "Fehlfarbe" är en del av gårdens naturvinslinje som har fortsatt att expandera sedan årgång 2021. "Fehlfarbe" betyder på engelska "fel färg" vilket är en utmärkt beskrivning för godsets orange Scheurebe. Detta vin är komplext med toner av torkade blommor och örter och har en rökig doft.

Weingut Wechsler finns tillgängligt i Sverige genom Backman & Co vinhandel