Details

Köldknäppen gav stora frostskador i vingårdarna

04/26/2024

De nattliga temperaturerna under nollpunkten, ner till -2,3°C lokalt till och med ner till -5°C, orsakade stor skada i vingårdarna. På grund av de höga temperaturerna de senaste veckorna är vinstockarna i genomsnitt två till fyra veckor före i sin utveckling. DWI ger en aktuell översikt över odlingsområden som särskilt drabbats av frostskador.


Baden

Den frostiga natten från tisdag till onsdag drabbade vinodlare i Enzkreis särskilt hårt: Bland andra rapporterade vingården Eisinger Otto Keller på platsen "Eisinger Berg" om 99 procent skador på grund av nattfrost vid -2,3°C. Vingården Bischoff i Dietlingen uppskattar skadorna på en yta på cirka sju hektar till 80 till 90 procent. För närvarande finns det ingen information om frostskador i Markgräflerland och Kaiserstuhl-regionerna.

 

Franken

I Franken varierar frostskadorna kraftigt från region till region. Vinodlarnas förening i Franken uppskattar att 50 procent av vingårdarna i hela Franken har skadats, även om det skett i varierande grad. Det går ännu inte att göra några prognoser om skadorna. Vingårdar i Ipsheim, i södra Steigerwald-området av Bad Kissingen och Karlstadt, där försök gjordes att skydda vinstockarna med frostljus, drabbades särskilt av de ihållande frosttemperaturerna. Juliusspital i Würzburg är också oroade över vingårdarna och förväntar sig förluster på 100 procent, 40 eller 70 procent, beroende på plats.

 

Hessische Bergstraße

Hessische Bergstraße har sett massiva skador främst i området kring Groß-Umstadt, med nattliga temperaturer på minus 3,4°C. Enligt vinodlingskontoret i Eltville är tre vingårdar runt Groß-Umstadt nästan 100 procent skadade.

 

Mosel

De frostiga nätterna har även lämnat sina spår på Mosel: Vinodlaren Burens från Saarburg uppskattar att cirka 60 till 70 procent av hans vingårdar har påverkats. Enligt jordbrukarnas och vinodlarnas förening i distriktet Trier-Saarburg har stora områden av vingårdar i regionen skadats. Det kommer bara att vara möjligt att säga exakt hur stora förlusterna är om några dagar.

 

Rheingau

Enligt vinodlarnas förening i Rheingau är det fortfarande för tidigt att bedöma situationen. I typiska frostlägen förväntas skador på vinstockarna, annars har frosten kommit relativt lätt.

 

Saale-Unstrut

Vinodlarnas förening i Saale-Unstrut oroar sig för skörden. En minskning av skördarna är definitivt att vänta, men det går ännu inte att ange en exakt siffra för detta. Vingårdar som Pawis och Beyer samt många deltidsvinodlare längs Unstrut rapporterar betydande förluster, medan vissa vingårdar i Saale Valley rapporterar totala förluster.

 

Sachsen

Temperaturer under nollpunkten har också orsakat stora skador i Saxonys vingårdar trots frostskyddsåtgärder. Saxonys vinodlares förening förväntar sig redan massiva skördeförluster med förluster på 90 till 100 procent. Frostskyddsbränder i vingårdarna har inte haft önskad effekt där de har använts vid temperaturer så låga som minus 5 grader. Statliga vingården Schloss Wackerbarth förväntar sig betydande skördeförluster beroende på plats och druvsort.

 

Württemberg

I början av veckan hade Enligt Heilbronn-kooperativa vingården varierar omfattningen av skadorna kraftigt beroende på sort, plats och vegetationens stadium. Spontana eller till och med omfattande frostskador rapporteras också från de andra odlingsområdena, även om det ännu inte går att kvantifiera detta exakt.