Details

Krävande dam fyller 586 år – den 13 mars hyllar vi Rieslingdruvan

02/22/2021

Rieslingdruvan har sitt ursprung i Tyskland och är känd för sin höga syra i kombination med en mer eller mindre tydlig fruktighet. Det är en nordlig druva som passar att odlas i kyligare klimat. Tyska Rieslingviner är landets stolthet och exporteras över hela världen.


Institutet Wines of Germany har förklarat den 13 mars 1435 som "officiell" födelsedag för Riesling, som markerar datumet för druvans första dokumenterade existens, i en källarlogg från Tysklands lilla vinregion Hessische Bergstrasse. Där förekom Räuschling på en faktura på ett slott i Rheingau, Rüsselsheim, i det mest sydliga Tyskland. Vinet var redan på medeltiden ansett som en vara av yppersta kvalitet.

Idag är Riesling den mest frekvent odlade druvan på tyska vinfält och odlas på en fjärdedel av den totala vinarealen, och närmare 40 procent av världens Riesling odlas i just Tyskland. Druvan ger olika viner beroende på läge. Den trivs bäst på värmehållande, branta vinfält längs en flod. Vinerna går från friskt syrliga till söt blommiga. En typisk Riesling är ljust grön till ljusgul i färgen och har toner av persika och äpple i doften. Vinerna tjänar på lagring minst ett år i ståltank eller ekfat och de allra finaste Rieslings har en utmärkt lagringspotential. Förstås finns det också utmärkta söta varianter som Beerenauslese och eiswein, eller isvin som det kallas när druvorna först frusit innan de skördas.

Den 13 mars firas Riesling druvan över hela världen med pompa och ståt, som en uppladdning inför Riesling week som går av stapeln några månader senare.

Så lyfter du Riesling druvan i kombination med mat
För att fira Riesling föreslår vår tyska vinkock Lisa att ni lagar något riktigt gott, här följer hennes bästa tips:

  • Vit fisk, exempelvis sej eller torsk med klassiska tillbehör som vitvinsås, räkor, citron eller lite fin rom av lämplig kvalitet samt gröna grönsaker gärna med lite syra för att möte det friska vinet. Ett tips till vitvinssåsen är att använda det fina vinet i såsen.
  • Ljus svensk fågel som kyckling, pärlhöna eller vaktel med en smörig sås (fatlagrad riesling) med osöta tillbehör som kål, morötter, första vita sparrisen och en lätt sås. För att vara extra tysk, prova lite nudlar eller spätzle som tillbehör.
  • Prova vit getost utan alltför mycket lagring tillsammans med Riesling
  • Till de söta dessertvinerna föreslår vi en härlig dessert på maräng, glass och tropisk frukt, ljusa kakor eller varför inte en härlig klassiker som Gino?
  • Glöm inte lite Riesling-sekt till drinken. Vi rekommenderar snittar med en fräsch röra på kronärtskocka och citron.

 

Historien bakom den berömda druvan
Historiskt har det varit vanligt att varje vingård odlade många olika sorter bredvid varandra. Det var först på 1700-taket det dök upp vingårdar som odlade enbart Riesling.

Idag är Riesling är den mest frekvent odlade druvan på tyska vinfält, 40 procent av världens Riesling odlas i Tyskland och den finns över hela landet, fördelat på i storleksordning Rheingau (2 500 ha/78% av ytan), Pfalz (5 900 ha), Mosel (5 400 ha) och Rhein-hessen (4 700 ha), Württemberg (2 100 ha), Nahe (1 200 ha) och Baden (1 100 ha).

Druvan är en krävande dam då den mognar sent och därmed kräver sitt tålamod från vinodlaren. Under 1800-talet gjorde kloster och präster sitt bästa för att fortsatt uppmuntra Riesling planteringar på grund av den höga kvaliteten, men under den här perioden valdes druvan allt oftare bort till förmån för de druvor som kunde skördas tidigare.

I början av 1900-talet användes druvan främst i exklusiva högkvalitetsviner. Under första delen av 1900-talet gjordes därför stora insatser att klona fram nya varianter som var lättare att odla på fler ställen och särskilt på grund forskningsinsatser av Vininstituet i Trier (Mosel) kan vinodlare idag välja bland 60 varianter av Rieslingdruvor med olika egenskaper. Under 1950-70-talet spreds billiga, halvtorra enklare Rieslings över världen som bidragit till en lägre status för tyska viner.

Namnet bakom den berömda druvan
Druvan kommer ursprungligen från en naturlig korsning mellan Weisser Heunish (Gouais Blanc på franska) och Vitis vinifera sylvestris alternativt Weisser Heunish samt Traminer. De lärde tvistar om varifrån namnet kommer, troligen är det en blandning av ord som verrieslen (dålig fruktsättning efter blomning) Russling (svart trä) reissende Säure (stark syra) edles Reis (ädel ättling).