Details

Lär känna: Grauburgunder – tyskarnas Pinot Gris

06/30/2021

Du kanske är mer bekant med de franska eller italienska namnen Pinot Gris eller Pinot Grigio, men på tyska kallas druvan Grauburgunder eller Ruländer om vinet är sötare.


Namnet ger en antydan om dess koppling till Spätburgunder (Pinot Noir) – druvorna har en genetisk koppling. På franska får Pinot-familjen sitt namn från dess utseende, där druvklasens form påminner om en tallkotte. Medan den tyska namnet Grau – hänvisar till den lite grårosa druvans färg och Burgunder till dess ursprung i Bourgogne.

Grauburgunder produceras i huvudsak i de tyska vindistrikten Rheinhessen, Pfalz och i Baden.

Så särskiljer sig tyska Grauburgunder-viner
Hur skiljer sig då den tyska Grauburgundern från de italienska och franska släktingarna. Jo de tyska vinerna är ofta mer mineraldrivna och har en högre syra. Grauburgunders blommiga aromer och citrustoner är ofta tydliga medan den exotiska kryddigheten mer finns i bakgrunden.

Det finns också en del märkbara skillnader mellan de olika tyska vinregionerna. I Rheinhessen och Pfalz är vinerna ofta torrare och fräschare. Medan en Grauburgunder producerad i Baden ibland är sötare och då kallas druvan för Ruländer, med viner som ofta är fylligare, sötare och med en tydligare doft. Ruländer viner produceras med en särskild teknik, med mindre omrörning, skalkontakt och fatåldring, vilket ger kopparfärgade viner som ofta tjänar på att åldras.

Matcha Grauburgunder med mat
Torra Grauburgunder viner är mångsidiga och passar väldigt bra till mat. Här kommer några förslag.
Fisk och skaldjur – gärna med en lite tyngre sås
Sallader med äpple, rädisa eller fänkål
Fet, hård ost så som Gruyère
Pasta och kötträtter
Efterrätter gjorda med till exempel honung, vanilj eller marsipan.

Om man vill prova Grauburgunder så finns det 5 viner i systembolagets sortiment: Villa Wolf Grauburgunder 2019, 89 kr (nr 2164), Groh Grauburgunder Trocken 2020, 119kr (nr 5551), Klumpp Grauburgunder 2017, 175 kr (nr 79611), Jewel Wine Whale and Wawes Grauburgunder Trocken 2018, 188 kr (82413), Lebenshilfe Grauburgunder Trocken 2019, 209 kr (nr 74550).