Details

Lär känna: Spätburgunder – Tysklands kronjuvel

10/12/2021

Du kanske känner den bäst som en Pinot Noir, men i Tyskland får den oftast under namnet Spätburgunder - ”en sent mognande burgundisk druva”. Från ljust och fruktigt till strukturerat och komplext beroende på klimat och terroir.


Unika kryddor, distinkta fruktaromer som varierar i färg från rubin till granatrött – den tyska Spätburgundern är känd för sin unika karaktär. Tack vare det landets svalare klimat så ger det en druva som är fräschare, lättare och fruktigare än Pinot Noir vinerna från nya världen.

När du smuttar på ett Spätburgunder vin kan du förvänta dig fruktsmak som tranbär, körsbär och jordgubbe, ofta med en subtil jordighet och pepprig karaktär som påminner om kanel eller kryddpeppar.

Spätburgunder en viktig del av tyska viner
Spätburgunder är Tysklands tredje mest planterade druvsort efter Riesling och Müller-Thurgau, och Tyskland rankas som tredje största producent av Spätburgunder/ Pinot Noir efter Frankrike och USA.

Spätburgunder är den mest planterade rödvinsdruvan i landet, med knappt 12 000 hektar, vilket motsvarar över 11 procent av Tysklands totala vingårdsområde. Den finns i alla Tysklands 13 vinregioner men trivs bäst i de sydligare regionerna, som är något varmare och soligare.

Baden har de flesta Pinot Noir -planteringarna med över 5 000 hektar, vilket gör den till den mest planterade druvan i regionen. Det är också allmänt planterat i Ahr, Pfalz, Rheinhessen och Württemberg.

Vad är skillnaden mellan Spätburgunder och andra länders Pinot Noir?
De tyska vinmakare har generellt sätt en vinmakning som låter terroiren avspegla sig i vinerna med låga skördeuttag och de bästa vinerna kan mäta sig med andra Europeiska kvalitets Pinot Noir viner.

Förutom Tysklands svalare klimat, som producerar vin som är fruktigare, med högre syra och mindre tanniner, är landets otroligt varierade jordmån en viktig faktor. Kalkstensjorden resulterar i rena, silkeslena Pinots med elegans; vulkanisk jord ger djärva smaker och subtila rökiga aromer. Jordmåner med mycket sandsten ger kryddigare aromer.

Matcha Spätburgunder med mat
Dess ljusa syra och rika fruktkaraktär passar för både lättare och lite tyngre mat. Testa en tysk Spätburgunder till grillat vitt kött till exempel. Med sina lägre tanniner kan Spätburgunder serveras till både kraftigare fiskrätter som lax eller hälleflundra samt krämiga pastarätter.

Om man vill prova Spätburgunder så finns det ett stort antal viner i Systembolagets sortiment.