Details

Lär känna: Weissburgunder – en druva med många egenskaper

12/29/2021

Det är svårt att tro att ett enda vin kan ha så många olika egenskaper – lätt eller fylligt, stilla eller mousserande, lättdrucket eller komplext – du kanske känner den bäst som en Pinot Blanc, men i Tyskland går den oftast under namnet Weissburgunder. En druva som kan ha många egenskaper.

 

Det finns många olika varianter av tysk Weissburgunder som passar årets alla årstider och tillfällen.


Här odlas den perfekta Weissburgundern
Weissburgunder (eller Pinot Blanc) kan vara relativt okänt för den genomsnittliga vindrickaren, men den är allmänt känd i Tyskland och idag utgör Pinot Blanc 5,4 % av landets hela vingårdsområde, vilket gör druvan till Tysklands fjärde mest utbredda vita sort.

Det tyska namnet Weissburgunder (som kan översättas till vit burgundiska) återspeglar druvans troliga ursprung i Bourgogne, Frankrike. Weissburgunder är en mutation av Grauburgunder (Pinot Gris), som i sig är en mutation av Spätburgunder (Pinot Noir). Medan Spätburgunder är en röd druva och Grauburgunder rosa-grå, är Weissburgunder den vitskaliga varianten och har därav fått det franska namnet Pinot Blanc. Pinot blanc förväxlades länge med chardonnay och druvorna växte sida vid sida i vingårdarna. De båda druvsorterna liknar varandra och ger likartade viner. Det krävdes modern dna-analys för att slå fast att druvorna inte har något entydigt släktskap.

Trots sitt ursprung planteras väldigt lite Pinot Blanc i Bourgogne idag. Efter Tyskland finns de främsta tillverkarna i Italien (där vinet är känt som Pinot Bianco), Österrike (där det också kallas Weissburgunder) och sedan Frankrike.

I Tyskland odlas druvan i nästan alla 13 vinregioner, men den odlas oftast i de sydligare regionerna Baden, Rheinhessen och Pfalz, vilket återspeglar druvans preferens för varma och torra klimat. Druvan trivs i relativt bördig jord på platser med bra sol exponering. Annars är den lätt att odla och hyllas av tyska vinmakare som en sort som speglar en regions distinkta terroir.

Smaker och aromer
Faktum är att Weissburgunder praktiskt taget är lika mångsidigt som en Riesling. Druvan kan användas för att producera fylliga viner, lätta och krispiga viner, mousserande viner och till och med dessertviner. Den kan lagras i ek eller rostfritt stål. Du kan hitta Pinot Blanc-viner som är enkla och lättillgängliga såväl som briljanta och komplexa.

En typisk Weissburgunder är torr, lätt och krispig där färgen går från en lätt gul-grön ton till guldgul. Den har en frisk syra med en lätt till medelfyllig kropp. Doftmässigt har Weissburgunder ofta subtila aromer av stenfrukter med smaker av delikata frukt- och kryddtoner.

Men när det kommer till Weissburgunder behöver du prova dig fram till vilken stil som passar dig bäst. Som vinjournalisten Anna Lee C. Iijima skriver för amerikanska Wine Enthusiast, ”En lätt, mineralrik Weissburgunder från branta, skiffersluttningar av Mosel kan inte skilja sig mer från de orörda, doftande vinerna från druvan i Rheinhessen, eller de djärva, muskulösa vinerna i Baden.”

Matcha Weissburgunder med mat
Weissburgunder är känd för att passa till många olika typer av mat tack vare den friska syran. Den passar bra med en mängd olika proteiner från skaldjur och fågel till lamm och fläsk.