Details

News

Madame Flöck – alternativ väg framåt i Mosel

06/17/2022

Nu lockar vinregionen Mosel en ny generation vinmakare som söker efter övergivna vingårdar och egna vägar framåt att göra vin. Alt-Mosel har blivit ett begrepp som används allt oftare. Madame Flöck är en av nykomlingarna.


Det är inte bara tyskar som etablerar sig i området. Madame Flöck startades 2018 av amerikanen Robert Kane och kanadensaren Derek Labelle. De träffades när de arbetade på en vingård i Australien och beslutade sig för att starta eget vineri någonstans i världen.

– Vi visste bara inte var och hade dessutom begränsat med kapital i ryggen. Jag letade i södra Frankrike medan Derek spanade i Kanada och Mexico, berättar Robert Kane, som nyligen var i Stockholm och visade upp viner på vinmässan Natural Mystics.

Hittade rätt i Mosel

Robert hamnade senare i tyska Mosel för att jobba under skördesäsongen, han blev kvar och kom sedermera att gifta sig med Janina Schmitt, också hon vinmakare. Så Mosel blev därmed en given plats för Robert och Derek att fullfölja drömmen om att göra sitt eget vin.

De hittade en övergiven, överväxt och 14 terrasser hög vingård i en brant sluttning nära byn Lehmen en bit utanför Winningen där Robert bor. De lyckades övertala ägaren, en äldre dam med efternamnet Flöck, att få ta över den.

– Hon var mycket vänlig och lät oss två icke-tysktalande utlänningar hyra vingården på 0,25 hektar. Som en hommage till henne döpte vi vårt vineri till Madame Flöck. Men vingården var då i dåligt skick och första skörden 2018 gav oss endast 60 liter vin därifrån, säger Robert.

Efter det har de restaurerat den vinodlingen och skaffat sig fler plotter på flera ställen. Nu förfogar Madame Flöck över 3 hektar och producerade 19 000 flaskor förra året. De odlar förstås riesling och spätburgunder, men använder gärna också förbisedda druvsorter som Müller-Thurgau, Dornfelder och Regent. Enligt Robert är det bara en tillgång att inte ha sina rötter i regionen.

– Som nykomlingar i Mosel med erfarenheter från vinmakning runt om i världen känner vi oss fria att göra som vi vill. Vi gör viner på ett för regionen otraditionellt sätt i en egen stil och blends som är ovanliga i Tyskland.

Hållbarhet i fokus

Deras mål är att göra vin på ett hållbart sätt utan besprutning och med minimal intervention. Vingårdarna år på väg att bli ekologiska och allt arbete sker manuellt.

– Vi har fått ett fantastiskt bemötande av grannar och vinodlare i Winningen. De har gett råd och stöttat oss. Vi hade ingenting när vi startade och fick låna utrustning, vinpressar, fat och tankar. Alla 15 vinierier området träffas en gång i månaden och utbyter idéer och hjälper varandra att lösa problem. Det är hårt att jobba i de branta terrasserna, men fler och fler unga kommer hit och vill göra sin grej. Det är spännande tider!