Details

Med förkärlek för tyska viner

04/26/2021

På E&G i Stockholm hittar vi Jessica och Erik som har specialiserat sig på tyska viner. Vi frågade varför och tittade närmare på några vinfavoriter.


Hallå där Jessica och Erik ni har specialiserat er på just tyska viner, varför?
– Det var ett enkelt val för oss. Vi tycker Tyskland gör världens godaste viner. Efter en och annan kulinarisk resa till- och igenom Tyskland slutar vi aldrig förvånas. Det ledde till att leta/följa tips på olika vinmakare för att först köpa med hem privat och det tillsammans med en dröm om vinbar ledde till import.

Vad särskiljer tyska viner enligt ert tycke rent generellt mot andra vinländer i Europa?
– Svår fråga att definiera. Väldigt mycket grym riesling & pinot noir från många olika terroir.

Om man går ner i detalj, var finns de riktiga godbitarna när det kommer till viner från Tyskland, är det enskilda druvor eller regioner som utmärker sig?
– Vi skulle nog säga att det varken är olika druvor eller regioner som utmärker sig, utan vinmakaren. Godbitarna finns hos vinmakare som vågar sticka ut och satsar på kvalitet istället för kvantitet. Hitta en vinmakare som du gillar, följ dennes tips på andra bra vinmakare och utforska.

Har ni någon personlig favorit? Varför?
– Det finns väldigt många favoriter. Men just nu är det Griesel på mousserande, Seckinger på vita naturviner, Höfflin på orangea & Franz Keller på rött.

Om jag ska hänga med i utvecklingen av tyska viners framfart, var ska jag börja – rött, vitt, rosé eller mousserande?
– Vi säger nog ändå vita viner. Mycket kul som händer där. Mycket annat än riesling som kommer också. Chardonnay är en av de druvor man planterar mest just nu. Måste dock någonstans lyfta ett stort glas för de spätburgunder man ser. Wow! 

Om jag besöker er på E&G, vad ska jag välja i menyn, dryck i kombination med mat?
– Då låter du Egon eller Gösen bestämma allt. Släng bort menyn och luta dig tillbaka. Så gillar vi att jobba.

Här hitar du E&G i Stockholm.