Details

Missa inte Riesling Weeks 7-20 juni

05/19/2021

Den 7-20 juni, när primörer och sparris är som bäst och Sverige öppnar upp genomförs årets Riesling Weeks. Arrangören Wines of Germany stöttar Sveriges restauranger på olika sätt efter en svår tid genom att sätta fokus på den somriga druvan.


Riesling är Tysklands mest odlade druva och de årliga Rieslingveckorna har genomförts i många år. Det krispiga och friska Rieslingvinet är en utmärkt kombination med nordiska smaker.

”Vi tvekade länge om vi skulle skjuta på aktiviteten men bestämde istället för att satsa stort och genomföra två veckors långt Rieslingfirande. Vad är bättre än att fira med Rieslingviner just nu i juni vid tiden för uteserveringar, primörer och värme? Riesling Week är en fin tradition” säger Gabriella Finnborg som representerar Wines of Germany i Sverige.

Förra årets Riesling Week sköts till augusti och den gången deltog över 70 restauranger, vinagenter och barer med olika aktiviteter. I år hoppas arrangören Wines of Germany på ännu större uppslutning.

Under veckan provas och diskuteras Riesling i Edward Bloms smörgåsbord. Edward Blom, Tysklandskännare och Rieslingälskare delar minnen när han som 18-åring studerade i Trier och besökte det tyska vininstitutet för exklusiva rieslingprovningar. Wines of Germany genomför annonsering i bland annat Star Wine List, White Guide och Svenska Dagbladet för att verkligen stötta restaurangerna och hjälpa till att inspirera svenskarna att gå ut och äta.

Läs mer på: rieslingweek.se


FAKTA OM RIESLING
Druvan ger olika typer av viner beroende på odlingsläge. Den trivs bäst på värmehållande, branta vinfält längs en flod. Vinerna går från friskt syrliga till sötblommiga. En typisk Riesling är ljust grön till ljusgul i färgen och har toner av persika och äpple i doften.

Vinerna tjänar på lagring minst ett år i ståltank eller ekfat och de allra finaste rieslingvinerna har en utmärkt lagringspotential.

Det finns också utmärkta söta varianter som Beerenauslese och Eiswein, eller isvin som det kallas när druvorna först frusit innan de skördas.

Historiskt har det varit vanligt att varje vingård odlade många olika sorter bredvid varandra. Det var först på 1700-taket det dök upp vingårdar som odlade enbart Riesling.

Idag är Riesling den mest frekvent odlade druvan på tyska vinfält, 40 procent av världens Riesling odlas i Tyskland och den finns över hela landet, fördelat på i storleksordning Rheingau (2 500 ha/78% av ytan), Pfalz (5 900 ha), Mosel (5 400 ha) och Rhein-hessen (4 700 ha), Württemberg (2 100 ha), Nahe (1 200 ha) och Baden (1 100 ha).

Druvan är en krävande dam då den mognar sent och kräver sitt tålamod från vinodlaren. Under 1800-talet gjorde kloster och präster sitt bästa för att fortsatt uppmuntra Riesling planteringar på grund av den höga kvaliteten, men under den här perioden valdes druvan allt oftare bort till förmån för de druvor som kunde skördas tidigare.

I början av 1900-talet användes druvan främst till exklusiva högkvalitetsviner. Under första delen av 1900-talet gjordes därför stora insatser att klona fram nya varianter som var lättare att odla på fler ställen och särskilt tack vare forskningsinsatser av Vininstituet i Trier (Mosel) kan vinodlare idag välja bland 60 varianter av Rieslingdruvor med olika egenskaper. Under 1950-70-talet spreds billiga, halvtorra enklare rieslingviner över världen som bidragit till en lägre status för tyska viner.

Druvan kommer ursprungligen från en naturlig korsning mellan Weisser Heunish (Gouais Blanc på franska) och Vitis vinifera sylvestris alternativt Weisser Heunish samt Traminer. De lärde tvistar om varifrån namnet kommer, troligen är det en blandning av ord som verrieslen (dålig fruktsättning efter blomning) Russling (svart trä) reissende Säure (stark syra) edles Reis (ädel ättling).