Details

News

Mixar tradition med innovation

02/15/2023

Den här månaden fokuserar vi på vinmakarna bakom Weingut Kruger-Rumpf, Stefan Rumpf och hans söner Philipp och Georg.


Kruger-Rumpf från Nahe är ett bra exempel på den innovationskraft som finns i Tyskland idag. Familjens vinframställningsfilosofi balanserar experimenterande med traditionella vinframställningsmetoder, vilket resulterar i viner i världsklass som återspeglar varje plats distinkta terroir.

Familjen Rumpf har förvaltat gården sedan 1790-talet, och byggandet av den nuvarande vingården började cirka sextio år senare. År 1870 gifte sig Karl Rumpf med Babette Kruger, en vingårdsdotter, och vingården döptes om till Weingut Karl Kruger Erben och blev den då största vingården i regionen.

Med åren krympte dock godset i storlek. Familjens vingård stod på randen till konkurs när Stefan Rumpf tog över 1983. Efter att ha studerat lantbruksvetenskap kände Stefan sig trygg i sin egen förmåga att förändra vingårdens kurs.

Medan familjen historiskt sett hade sålt sina druvor till andra vinproducenter eller kooperativ, bestämde Stefan sig för att behålla majoriteten av 1984 års skörd för att producera egna viner. För att öka intresset för deras lokala viner öppnade Cornelia Rumpf, Stefans fru, en vinkrog i gårdens lokaler. På kort tid vann Kruger-Rumpfs viner erkännande. Parets gemensamma ansträngningar bidrog till att återigen placera Nahe på den internationella vinkartan – och 1990 började de exportera sina viner till USA.

1992 blev Kruger-Rumpf medlem i VDP, en organisation dedikerad till att marknadsföra Tysklands främsta viner. Stefan och Cornelias engagemang och innovativa tankesätt har ytterligare utvecklats av parets söner Philipp och Georg, som nu leder familjeföretaget. Georg studerade vinodling vid det prestigefyllda universitetet i Geisenheim och sköter nu vinkällaren och vingårdarna, medan Philipp, som studerade vinekonomi vid Geisenheim, ansvarar för försäljning och marknadsföring.
 

Vingårdar

Kruger-Rumpfs 43 hektar stora egendom ligger i Münster-Sarmsheim i den nordligaste delen av Nahe-regionen, paradoxalt nog det varmaste området i regionen. Kruger-Rumpfs vingårdar ligger på branta sluttningar med Rheingau och Mittelrhein i norr och Rheinhessen i öster. Det är faktiskt så att 11 procent av gårdens vingårdar i Binger Scharlachberg, är en del av Rheinhessen.
 

Viner

Kruger-Rumpf odlar vita druvor i nästan 90 procent av sina branta vingårdslägen i Nahe. Deras specialitet är Riesling, som utgör cirka 70 procent av odlingarna. Många av deras vingårdar är klassificerade som "Grosse Gewächs" – lägen som representerar den högsta kvalitetsnivån enligt VDP-klassificeringen. Vinerna från dessa lägen återspeglar verkligen Nahes terroir, en kombination av kraft och finess med en tydlig mineralitet. Kruger-Rumpf-viner utmärker sig genom sin delikata struktur och distinkta stil.

Förutom Riesling odlar Kruger-Rumpf Grauburgunder, weissburgunder, chardonnay, scheurebe, sauvignon blanc och spätburgunder. Denna stora variation av druvor härrör sig från Stefans experimentlusta i början av 1980-talet, när han odlade de första chardonnay-druvorna i Nahe. Han ansåg att klimatet och jordmånen i den nedre Nahedalen skulle kunna vara en idealisk plats för denna druvsort. Att prova nya vägar är verkligen en ledstjärna för Kruger-Rumpf. Georg, precis som sin far före honom, gillar att utmana befintliga metoder under alla faser av vinframställningsprocessen, särskilt när det gäller jäsning och lagring.
 

Hållbarhet

Georg ser vingårdarna som ett holistiskt system som ska drivas i harmoni med naturen. Han strävar efter att förvalta vingårdarna på ett sätt som minimerar energi- och vattenanvändning. Kruger-Rumpfs vingårdar odlas hållbart med en rik fauna i vingårdarna, vilket bidrar till ett blomstrande ekosystem för vinrankorna.

Bin används för pollinering och som ett hjälpmedel för att förstärka den biologiska mångfalden, medan får och getter får beta fritt och agera som markskötare. I stället för konstgödsel använder man sig av naturlig gödsel på vingårdarna. Enligt Stefan kan man inte förbättra vin i källaren, bara göra det värre. Detta innebär att förhållandena i vingården måste övervakas noggrant, men med så lite ingrepp som möjligt, för att bevara den individuella karaktären av växtplatsen i deras viner.

Viner från Kruger-Rumpf finns tillgängliga på Systembolaget och importeras av Wine Affair.