Details

Naturliga viner från Franken – ingenting tillagt och inget bort taget

06/21/2021

Den här månaden lyfter vi fram Michael Völker och Melanie Drese från 2Naturkinder. 2Naturkinder är en liten familjevingård som banar väg för en mer hållbar och ekologisk vinframställning en gård du hittar i Franken.


Bakgrund
Michael Völker är född och uppvuxen i en vinälskande familj på sina föräldrars vingård i Kitzingen, som har funnits i familjen sedan 1843. Men det var inte förrän Michael och hans fru, Melanie Drese, smakade vintusentals mil från deras hem att deras egen resa till vinframställning började.

Från Heidelberg till Regensburg och London till New York reste Michael och Melanie runt världen i sex år medan de arbetade inom vetenskaplig publicering. Sedan smakade paret av en ren slump ett naturligt vin för första gången och blev snabbt fascinerade.

Paret fick chansen att ta över Michaels familjvingård, men efter att ha provat naturliga viner visste de att de inte ville göra något annat. Medan de hällde några flaskor vin, såg Michael och Melanie ett nytt namn för det organiska satsningsarbetet på sin fars vingård och slog sig slutligen på 2Naturkinder (två barn av naturen).

År 2013 återvände paret till Tyskland för att börja producera naturliga viner, som började med bara några hundra flaskor från två vingårdslägen, som omvandlades till ekologiskt jordbruk av Michaels pappa på 1990-talet. Precis i tid för Michaels föräldrar att gå i pension bestämde sig Michael och Melanie för att expandera 2Naturkinder, samtidigt som de tog över familjens vingårdsproduktion 2019. Idag odlar de cirka sju hektar ekologiska vingårdar och säljer vin i mer än 20 länder. Det som började som ett glas vin utomlands blev Michael och Melanies passion.

Vingårdar
2Naturkinders vingårdar ligger i Franken och är det perfekta exemplet på hållbar, naturlig och ekologiskt ansvarsfull vinframställning. Vinodlingen består av sju hektar vingårdar, med fokus på Silvaner, Bacchus, Müller-Thurgau, Pinot Meunier och andra sorter. Beroende på år köper Michael och Melanie också andra ekologiska eller biodynamiska druvor från närliggande odlare.

Sedan varumärket skapades 2013 har Michael och Melanie drivit under den klassiska definitionen av ekologiskt jordbruk: ingenting tillagt och inget bort taget. Förutom att arbeta under traditionella ekologiska jordbrukskrav fokuserar paret på markförbättring och biologisk mångfald. Deras filosofi är att vingårdens jord är en levande varelse, vilket innebär att om man skadar naturen så skadar man sig själva. Michael och Melanie är dedikerade till att öka den biologiska mångfalden och ge tillbaka till naturen för att producera druvor genom att plantera träd, sprida frön och till och med stapla stenar för ödlor i vingården.

Under skörden plockas druvorna för hand, utan kylning, ingen användning av gas och ingen torris inblandad. Medan mindre kontroll också innebär en högre risk för misslyckande är Michael och Melanie villiga att ta risken för att producera viner som de tycker är mer intressanta och mer anmärkningsvärda än om druvorna hade odlats med en mer kommersiell och praktisk metod.

Viner
När druvorna är handplockade tar Michael och Melanie en passiv roll. 2Naturkinder-teamet går bort från säkra moderna vinframställningsmetoder, pressar druvorna direkt, ger druvorna skalkontakt och låter den naturliga jäsningsprocessen mellan jäst och socker börja.

Alla 2Naturkinders viner tappas utan filtrering eller tillsats av svavel. Istället producerar 2Naturkinder vin med ett uppdrag att föra Frankens vingårdar direkt till glasen hos människor som uppskattar rent, naturligt vin. Även om slutresultatet kan se ut och smaka ovanligt är dessa naturliga viner äkta, individualistiska och reflekterar dess terroir.

Samarbetar med småkryp
Bland 2Naturkinders breda utbud av viner kan du hitta några flaskor som står ut. Tillsammans med vanliga biodynamiska vingårdspraxis får Michael och Melanie lite hjälp med att sköta marken från får och befrukta jorden från fladdermöss - eller deras spillning (guano), mer specifikt. Som ett engagemang för deras hårda arbete finns båda dessa djur på några av 2Naturkinders vinflaskor. Men hur kom detta till ?

2014 tog Michael och Melanie över en Müller-Thurgau-vingård från en kollega med en liten stuga mitt i marken, som verkade vara det perfekta hemmet för fladdermöss. Paret utvecklade idén om en ömsesidigt fördelaktig cykel: de skulle få spillningenatt användas som gödselmedel och de lokala fladdermuskolonierna skulle ha en plats att vila på. Idag har vingården flera fladdermösslådor för att uppmuntra fladdermössen att hålla sig kvar. I gengäld donerar de tillbaka intäkter till fladdermöss och andra djur via State Federation for Bird Protection.

Svensk importör är Vinstereo men att det just nu inte finns några viner på Systembolaget men kan avnjutas hos Restaurang Natur i Göteborg.

Upptäck mer på 2Naturkinder’s website