Details

Nu blommar vinrankorna i Tyskland

07/05/2021

Vinrankorna blommar för närvarande i Tysklands 13 vinregioner. Väderförhållandena har varit optimala så blomningsperioden är snabb. I själva verket är det redan över på de varmare platserna, särskilt för druvor som tidigt mognar.


Under 2021 började vinstockarna blomstra ungefär åtta till tio dagar senare än det långsiktiga genomsnittet. I allmänhet börjar skörden 90 till 100 dagar efter blomningen i Tyskland. Därför förväntas huvudskörden för årets årgång (2021) inte börja förrän i mitten av september. De första tidiga mogna druvorna för produktion av så kallat "nytt vin" (delvis fermenterat vin som lokalt kallas "Federweißer") kommer säkert att vara redo att plockas i slutet av augusti.

Vinodlingen har bokstavligen exploderat nyligen
Vinodlarna följer vinstockarnas blomning med stor spänning varje år eftersom det är en bra indikator på vad som väntar. Om det går utan problem kan de hoppas på en bra skörd. Kalla temperaturer under blomningsfasen leder till lägre fruktuppsättningar, vilket ger en mindre produktion.

Tack vare sommartemperaturerna under de senaste veckorna har vinstockarna bokstavligen exploderat efter den relativt svala och fuktiga våren. På sina ställen har skotten vuxit upp till 30 cm på en vecka! För vinproducenterna betyder det mycket arbete i vingårdarna, eftersom vinstockarna måste knytas snabbt och skotten fixeras i trådgaller så att vinden inte bryter av dem.