Details

Nu skördas de första druvorna

08/26/2021

Nu skördas det första druvorna och produktionen av nytt vin är igång. Trots många utmaningar under året spås 2021 bli en bra årgång.


Den 23 augusti skördades de första druvorna av den tidigt mogna Solaris-sorten i Rheinhessen-regionen i Tyskland efter att ha nått nästan 70 grader Oechsle. Oechsle är ett mått man använder för att mäta tyngden av mustvikten så 70 grader innebär att musten väger 1070 gram per liter - ju mognare druvor desto högre mustvikt. Måttet säger också något om sötman i vinet.

Vinodlingar från Pfalz-regionen bekräftade också att de påbörjat produktionen av "nytt vin", enligt tyska vininstitutet (DWI). Huvudskörden börjar dock inte före mitten av september, eftersom druvornas mognad i år är två veckor efter det tioåriga genomsnittet och mycket närmare nivån på 1980-talet.

2021 har inte varit ett lätt år
Sammantaget har 2021 varit ett utmanande år för vinproducenter. För det första ledde en sval och fuktig vår till relativt sent knoppande som resulterade i några sena frostskador i Baden och Württemberg. Sedan växte vinstockarna så snabbt i juni, att vinmakarna hade svårt att hänga med när de skulle bindas upp på sina spaljéer. Lyckligtvis ledde vinstockarnas något sena blomning till en lovande druvbildning.

En annan utmaning blev den rikliga nederbörden, som verkligen var välkommen för att fylla på vattenreserverna i vingårdsmarkerna, men ändå var problematisk för att hålla vinstockarna friska. Då det exceptionellt fuktiga vädret skapade mögelinfektioner, som i sin tur leder till lägre avkastning. Skadan märktes i alla vinodlingsområden i Tyskland.

Vingårdskador i Ahr-dalen
De enorma mängder vatten som flöt nerför floden Ahr i juli förstörde inte bara källare och vingårdar längs flodbankarna utan också cirka tio procent av de 563 hektar vinodlingar i odlingsregionen. Ändå är lokala vinmakare övertygade om att de kommer att kunna ta in en bra årgång 2021 från de oskadade vingårdarna - tack vare solidariteten från vinindustrin.

Huvudskörden i vinregionerna kommer sannolikt att börja runt mitten av september och i de Riesling-dominerade regionerna, i slutet av september. I denna sista fas av mognad är vädret avgörande för att bestämma årgångens kvalitet. Först och främst ska det vara så torrt som möjligt och helst förvandlas till en lång indian sommar. Då kan man räkna med att 2021 blir en årgång av hög kvalitet.