Details

Optimistisk start för den nya årgången i Tyskland

09/17/2021

De första vinmakarna i många tyska vinregioner börjar sin druvskörd för produktion av mousserande och stilla viner.


Efter den svala och delvis regniga sommaren var Tysklands soliga september extremt bra för att få druvorna att mogna. Beroende på region ökade mustvikterna under de senaste två veckorna med upp till 17 grader Oechsle för Pinot-sorterna (Burgunder) och upp till 21 grader Oechsle för Riesling. I de officiella mognadsmätningarna ligger nästan alla sorter på nivån för kvalitetsvin.

Färska, fruktiga viner i soliga september
Vinproducenterna är försiktigt optimistiska inför de avgörande veckorna som väntar. Om vädret förblir övervägande torrt och sedan blir till en gyllene oktober, kommer ingenting att stå i vägen för en fantastisk årgång med fräscha och fruktiga viner. Fortsatt torrt väder är särskilt viktigt för de sent mognande Riesling druvorna, som inte är redo att skördas förrän i slutet av september.

För närvarande erbjuder den höga syrahalten i druvorna ultimata förutsättningar för att producera förstklassigt mousserande vin.

Avkastningssituationen varierar från region till region
Även om vinstockarnas blomning, som gick smidigt i år, resulterade i en god druvsättning totalt sett, kan avkastningen från vingårdarna variera mycket mellan regionerna på grund av en stor variation i druvornas kvalitet. Därför kommer en selektiv skörd att vara nödvändig i många fall.

I delar av Baden och Württemberg reducerade den sena frosten också den förväntade avkastningen, och i Saale-Unstrut skadade den hårda vinterfrosten i februari ett stort antal vinstockar.

Mycket bra kvalitet i Ahr
Omkring 10% av vinodlingsområdet blev offer för översvämningarna i Ahr regionen. De vingårdarna som inte drabbades har klarat sig tack vare all hjälp från kollegor från andra vinodlingsområden. De första Frühburgunder (tidigt mogna Pinot) druvorna skördas för närvarande och Spätburgunder (Pinot Noir), som dominerar regionen, kommer att skördas om cirka två veckor. Ur en kvalitativ synvinkel, trots alla svårigheter i översvämningskatastrofen, förväntar sig Ahr producenterna en mycket bra årgång.

Mängder något under tioårsgenomsnittet
I hela landet förutspår de första försiktiga avkastningsberäkningarna en skördevolym som ligger något under tioårsgenomsnittet på cirka nio miljoner hektoliter. En mer exakt prognos kommer bara att vara möjlig om några veckor, när skörden har kommit lite längre.