Details

På Villa Wolf förlitar sig på en minimalistisk vinframställning

10/26/2021

Den här månaden lyfter vi fram Patrick Möllendorf från Villa Wolf. Baserad i Pfalz fångar Villa Wolf de många autentiska uttrycken för Pfalzs unika terroir i sina viner.


Bakgrund
Patrick Möllendorfs passion för vinframställning började precis som många stora vinmakare: med ett gott glas vin. Född och uppvuxen på sin familjs hästgård nära Berlin, utvecklade Möllendorf tidigt en stark koppling till naturen. Som barn tillbringade han sina somrar med att lära sig att odla i sin egen trädgård med sin farfar. Men hans sanna intresse för vinodling tändes av hans första glas vin medan han var på semester i Mosel.

Påverkad av regionens rika landskap och vinkultur flyttade Möllendorf till Mosel bara 17 år gammal för att börja sin formella utbildning som vinmakare. Han lämnade in en enda ansökan för sin lärlingsutbildning på Dr Loosens Villa Wolf-gods i Pfalz och började på vingården 2008.

Under sin lärlingsperiod hjälpte Möllendorf källarmästare Berni Schug och lärde sig allt om alla Pinot-sorter som odlats i Villa Wolf. Godset, som ursprungligen grundades 1756 som JL Wolf, återupptäcktes 1996 av Ernst Loosen, som utnyttjade Pfalz-regionens unika terroir för att producera förstklassiga torra viner för att komplettera Dr. Loosens Mosel Rieslings.

Möllendorf fortsätter att arbeta på Villa Wolf än idag, nu som vingårdens driftschef, där han är ansvarig för vingårdarna, vinutveckling, försäljning och ses sällan utan en vingårdshund vid sin sida, en stor grand danois till Ayla en tysk vorster.

 

Vingårdar
Villa Wolfs vingårdar ligger i den soliga Pfalz-regionen, där den varierade terrängen och mineralrika jordar bestående av kalksten, basalt och sandsten sätter karaktären på de gamla vinstockarna.

Vinodlingens vingårdar har odlats ekologiskt sedan 2014. Druvor odlas utan konstgödsel, ogräsmedel eller bekämpningsmedel. Ansvarig för vingårdarna, säkerställer Möllendorf att Villa Wolfs vingårdar endast använder de bästa druvorna, som är handplockade och noggrant bearbetade. Vingården fyller på jorden varje år genom att förbereda specialproducerad kompost som håller Villa Wolfs vingårdar vitala och spänstiga.

Viner
Villa Wolf har åtagit sig att producera viner som fångar Pfalzs autentiska terroir och i regionens klassiska stil. Varje vin kännetecknas av en ömtålig mineralitet, måttlig alkohol och är lätta att dricka men åldras även väl. Villa Wolf Rieslings är alla vinifierade torra och med tanke på klimatet är de mer fylliga än de från Tysklands svalare regioner.

Utöver Riesling producerar Villa Wolf ett antal klassiska Pfalz-sorter, inklusive Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Gewürztraminer och Dornfelder. Villa Wolf förlitar sig på en minimalistisk vinframställning och traditionella vinifieringsmetoder för varje druvsort, jäser och lagrar frukten av hög kvalitet i stora, neutrala ekfat. Viner lagras sedan på jästfällningen för att producera de mest stilistiskt autentiska vinerna som möjligt.

Möllendorf rekommenderar Villa Wolfs Pinot Noir Rosé, Pinot Gris och Pinot Blanc för en introduktion till vingården. Om du är intresserad av Riesling, se till Villa Wolfs mer mogna Rieslings, som når sin fulla potential efter minst tre eller fyra års åldrande.

 

Påverkan av Bayern och Bourgogne
Villa Wolfs individualitet återspeglas i mer än bara smak. Till skillnad från många vingårdar i Pfalz följer Villa Wolf vingårdsklassificeringen av den kungliga bayerska regeringen 1828. Pfalz-regionen var under Bayerskt styre vid denna tid, och Villa Wolf fortsätter att använda detta klassificeringssystem än idag.

Med ett klimat som gynnar burgundiska druvsorter följer Villa Wolf också det burgundiska namnsystemet. Detta betyder att endast producent, årgång, vingårdsläge och druvsort finns på etiketten på framsidan, medan all juridisk information finns på baksidan. Villa Wolfs viner sticker ut från mängden, och med dem hoppas Möllendorf att inspirera nästa våg av tyska vinmakare.

Det finns 3 viner på Systembolaget genom Vinunic – ett rosé, ett rött och ett vitt vin.

Upptäck mer på Villa Wolfs hemsida