Details

Personerna bakom vinet! Möt familjen Christmann

11/25/2020

Välkomna till vår nya serie ”Personerna bakom vinet!” där vi profilerar en tysk vinproducent för en unik insyn kring arbetet bakom kulisserna i tysk vinproduktion! Nu ligger fokus på familjen Christmann, som arbetat med vin sedan 1600-talet, även om produktionen idag är av högsta moderna standard och en perfekt kombination av tradition och innovation. Nedan kan ni läsa om Weingut Christmann och duon bestående av pappa Steffen och dottern Sophie, som idag driver vingården.

 


Christmannfamiljen

Egendom: Weingut Christmann

Region: Pfalz

By: Gimmeldingen

Fokus: Riesling

 

Bakgrunden


Förfäder till familjen har odlat vin i Pfalz sen 1508, men det var först 1798 förfadern Georg Köhler hade råd att köpa de gårdar familjen hade odlat på. 1845 gifte sig Köhlers barnbarn och arvinge Anna med Hermann Häusser som var son till en annan vinodlande familj, och de slog ihop sina odlingar och landmassor och etablerade det som idag är Weingut Christmann.

Ett halvt århundrade senare har Anna och Hermans dotter Henriette gift sig med Eduard Christmann. Det är deras son Arnold Christmann som vinodlingen är döpt efter, och familjen har sedan dess alltid skött odlingen.

Idag är det sjunde generationen som driver odlingen i form av Stedden Christmann, och det har han gjort sedan 1996. Han är utbildad vinproducent, tidigare advokat och nuvarande ordförande för styrelsen VDP (erband Deutscher Prädikatsweingüter), en organisation som är dedikerad till utvecklingen av kvalitetsstandards fr tyska viner, samt marknadsföringen av landets främsta vingårdar.

Steffen är dedikerad till att producera autentiska och äkta hantverksviner som står i harmoni med naturen. Tillsammans med frun Daniela, föräldrarna Fritz och Gisela samt de fyra barnen Sophie, Victoria, Carl och Julius driver de tillsammans den familjeägda vinproduktionen.

 

”Familjen har varit vingårdens hjärta i många årtionden och det stämmer fortfarande än idag.”

 

Sophie har en examen från Geisenheim Universitet i vinkultur och oenologi, och är idag Steffens lärjunge och högra hand. Sophie har arbetat i Pfalz, Nahe, Baden, samt Bordeaux och Australien, något som tillför en världsvan touch till vinproduktionen.

Familjen har nyligen förvärvat nya vingårdar med skal och kalkstensjord i Neustadt, där Sophie hoppas kunna plantera mer pinot noir. Eftersom pinot blir allt med populär, är detta ett välkommet steg in i framtiden.

 

Vingårdarna

Idag sköter Christmanns totalt 22 hektar med pribelönta vingårdar inom en radie på 5 kilometer kring Haardts bergssida. Trots det korta avståndet har varje vinodling ett distinkt mikroklimat och egen jordkomposition.

Värt att notera är den kända vingården Idig i Köningsbach, som producerar viner för kungligheter – bokstavligen. Området ägdes förr i tiden av baroner och furstar, och vinet som producerades serverades på kungliga bord. Området föll i glömska under en stor del av 1900-talet tills Christmann-familjen köpte vingården i början av 1990-talet och satte Idig på kartan med prisad Pinot Noir och Riesling. Idag äger Christmanns 95% av den klassificerade sidan av Idig och är de enda vinodlarna som producerar Grosses Gewächs Idig-viner (som har den högsta VDP-betackningen).

 

”Jorden reflekteras i vinets distinkt salta- och mineraliskatoner som tillför vinet både elegans och en sammetslen textur, samt en välintegrerad syra och ökad livslängd. Till och med idag skulle vinerna från Idig locka en kunglighet.” – Steffen Christmann

 

Pfalz ger familjens egendom fina förutsättningar för att producera torr riesling och pinot, med mångfald i jorden och mikroklimat har vinerna sina egna unika smaker och aromer. Följande traditionen av vinodling i Pfalz är riesling den dominerande varianten som växer på egendomen, och idag består cirka 70% av odlingen av riesling. Resterande viner består av spätburgunder (pinot noir) och weissburgunder (pinot blanc).

Nyligen har Christmanns blivit erbjudna nya vingårdar i några av de bästa områdena i Gimmeldingen och Köningsbach. Visionen för dess vingårdar inkluderar ett projekt med den renommerade vinodlaren Mathieu Kauffmann. Mathieu och Steffen har varit vänner länge, och har nu bildat Sektgut Christmann & Kauffmann, som producerar biodynamiska och handgjord sekt. De första druvorna i denna nya vingård plockades 2019, och förhoppningsvis kommer de första flaskorna finnas tillgängliga inom de kommande två åren.

 

Hållbarhet

Christmanns ser på sitt arbete som omhändertagandet av landet de brukar, och handskas försiktigt med vinodlingsprocessen för att kunna överlåta vingården till kommande generationer i bättre skick än de själva tog över den. I 15 år har familjen följt de biodynamiska reglerna för vinodling, då de anser att vinrankans hälsa ger en överlägsen kvalitet.

Exempelvis så använder Christmanns hästgödsel, hornkiseldioxid och kompost istället för syntetiska kemikalier. Detta ger jorden bättre näring, vilket leder till en hälsosam vinodling. Att respektera det land man odlar på och att se på vinodlingen som livsmiljöer är av största vikt för Christmanns vinodlingsfilosofi.

”Den biodynamiska odlingsmetoden ger förutsättningar för produktionen av riktigt individuella vinodlingar och viner. Detta är den väg vi valt för att kunna uppnå full harmoni mellan vinrankorna och deras miljö, något som lett till viner gjorda på druvor som är otroligt smakrika.”

 

Mer information om Weingut Christmann