Details

Personerna bakom vinet! Möt Stefan Vetter

12/11/2020

Välkomna till vår nya serie ”Personerna bakom vinet!" där vi profilerar en tyskvinproducent för en unik insyn kring arbetet bakom kulisserna i tyskvinproduktion. Nu möter vi Stefan Vetter, en vinodlare som har spelat en central roll i återupplivandet av Silvaner i Frankenregionen. Vetter odlar ekologiskt, använder gamla vinrankor på branta, skulpterade vinodlingar, där skörden görs för hand. Han fokuserar mestadels på Silvander, där han utforskar druvans fulla potential och etablerar Silvaner-baserade viner som idag är några av de populäraste vinerna i Tyskland.


Möt Stefan Vetter

Egendom: Weingut Stefan Vetter

Region: Franken

By: Gambach

Fokus: Silvaner

 

Bakgrunden

Det hela börjar 2010 när Stefan, efter att ha studerat på vinodling och oenologi på Geisenheim Universitet och efter att ha arbetat i Österrike, får syn på en annons i en lokal tidning. En tillintetsägande och liten vingård som odlat silvaner i 50 år (ursprungligen grundad 1958) med Frankens mest hyllade druvsort nära Casteller Kirchberger var tillgänglig för att hyra. De flesta vinodlarna hade förmodligen skippat annonsen, men Stefan såg en möjlighet. Han blev tokkär i den komplicerade druvan och har sedan dess dedikerat sin tid åt att upptäcka de aromatiska detaljerna hos silvaner.

 

Vingårdarna

Vetters vingårdar är mer rustika och old school än de flesta i Tyskland. Landskapet är idylliskt och rankorna planteras på terrasser på de böljande kullarna i Franken som omringas av frodighet. Vingårdarna han sköter är antagligen planterade på sandsten eller kalkstensjord, varav de äldsta är grundstam och planterades redan 1930.

 

Vinerna

Stefan är i framkanten av rörelsen för naturviner i Tyskland. I vinkällaren, som Stefan hyr sedan 2014 – innan arbetade han i ett litet annex i sina morföräldrars hus i Iphofen, pressas druvorna mycket försiktigt och jäsningen är spontan då varje vin använder sig av druvans naturliga jäst. Inga behandlingsmedel tillsätts och vinet åldras på neutral ek eller nyare 300- samt 600-literstunnor. Det hårda arbetet med skörd, naturlig jäsning och dedikation till hållbarhet genom hela vinproduktionen har gett resultat i form av högkvalitativa, komplexa och intressanta viner som inte finns någon annan stans i världen.

 

Förutom silvaner (70% av vinodlingen), odlar Stefan även müller-thurgau (14%), riesling (8%) och spätburgunder (8%).

 

”In Vino Vita est – mitt motto och mål med att marknadsföra och bevara de levande elementen av vingården, källaren och vinen. Det handlar inte om att skapa en produkt, vem som än dricker vinet bör uppleva komplexiteten och spänningen som vinerna skapar på denna jord” – Stefan Vetter

 

Stefans Vetters Hemsida