Details

Personerna bakom vinet! Möt Weingut Kruger-Rumpf

11/17/2020

Välkomna till vår nya serie ”Personerna bakom vinet!” där vi profilerar en tysk

vinproducent för en unik insyn kring arbetet bakom kulisserna i tysk

vinproduktion. Nu ligger fokus på Weingut Kruger-Rumpf, Stefan Rumpf och hans söner Philipp och Georg. Kruger-Rumpf är baserat i Nahe-regionen och exemplifierar den innovativa andan som genomsyrar den tyska vinindustrin. Familjens filosofi för vinodling balanseras experimentella inslag med traditionella metoder för vinodling, något som resulterat i viner i världsklass som tydligt reflekterar varje områdes distinkta miljö.

 


Möt Stefan, Philipp och Georg

Egendom: Weingut. Kruger-Rumpf

Region: Nahe (89%) och Rheinhessen (11%)

Village: Münster-Sarmsheim

Fokus: Riesling

 

Bakgrunden

Rumpf-familjen har skött vinodlingen sedan 1790-talet, och byggnationen av den nuvarande vingården skedde cirka sextio år senare. 1870 gifte sig Karl Rumpf med Babette Kruger, dotter till en vinodlare, och vingården döptes om till Weingut Karl Kruger Erben, och blev en av regionens största vingårdar.

Egendomen har minskat till hälften under åren. Familjens vingård var nära att gå i konkurs när Stefan Rumpf tog över år 1983. Stefan hade utbildat sig i lantbrukskunskap och var säker på att han skulle kunna ändra riktningen för vingården. Familjen har tidigare sålt duvor till andra vinproducenter eller kooperativ, men Stefan bestämde sig att behålla den övergripande delen av skörden 1984 för att sedan producera sina egna viner. För att främja intresset för lokala viner bestämde sig Stefans fru Cornelia Rumpf för att öppna en vinbar på vinodlingens mark.

Detta visade sig vara en mycket god idé, då Cornelias vinbar fick uppmärksamhet över hela landet, och Kruger-Rumpfs viner ökade i popularitet. Parets gemensamma möda hjälpte även Nahe att åter placeras på den internationella kartan för vintillverkning, och paret började exportera sina viner till USA 1990. 1992 blev Kruger-Rumpf medlem av VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter), en organisation som riktar in sig på att marknadsföra Tysklands toppviner.

 

Stefan och Cornelias orubbliga dedikation och känsla för innovation har förstärkts av deras söner Philipp och Georg, som idag sköter vinodlingen. Georg har en examen i vinodling från Geisenheim Universitet och tar idag hand om vinodlingen och vinkällaren. Philipp, som har en examen i vinekonomi från Geisenheim, ansvarar för marknadsföring och sälj.

 

Vingårdar

I Münster-Sarmsheim består Kruger-Rumpfs vinodling av 43 hektar, och ligger i en av Nahes allra nordligaste regioner. I korsningen mellan fyra tyska vinregioner har Kruger-Rumpf goda förutsättningar med backarna i Nahe, Rheingau och Mittelrhein i norr och Rheinessen i öst. 11% av vingårdens odlingar ligger kring Nahe-floden i Binger Scharlachberg, som tillhör Rheinhessen.

 

Vinerna

Kruger-Rumpf kultiverar vita viner i 90% av deras odlingar i Nahe. De specialiserar sig på Riesling, som står för cirka 70% av produktionen av de vita vinernas produktionsyta. Många av vinodlinarna är formade efter ”Grosse Gewächs”-odlingar, något som klassas som högsta kvalité enligt VDP-klassifieringen. Vinerna från dessa odlingar reflekterar personligheten i landskapet i Nahe, en kombination av makt och finess och distinkt mineral. Vinerna från Kruger-Rumpf utmärker sig genom dess struktur, kvalité och klarhet.

 

”När du dricker våra viner bör du längta efter nästa glass, inte känna dig nöjd med att endast testa. För banal, för komplex, för hög alkoholhalt… Vi vill inte producera viner som upplevs som"för mycket" vi strävar efter balans.” – Georg Rumpf

 

Förutom Riesling odlar Kreuger-Rumpf grauburgunder, weissburgunder, chardonnay, scheurebe, sauvignon blanc och spätburgunder. Denna breda variation av druvor kommer från Stefans experimentation under 1980-talet, när han odlade de första chardonnay-vinerna i Nahe. Han tänkte att jorden och klimatet i nedre Nahe-dalen skulle passa perfekt för denna druva.

 

”Jag försöker fortfarande förbättra det jag gör. Jag är inte klar ännu, jag fortsätter att leta efter bästa möjliga uttryck för varje odling.” – Georg Rumpf

 

Hållbarhet

Georg ser på vinodlingar som ett holistiskt ekosystem som måste blomstra med så lite mänsklig inblandning som möjligt. Han strävar eter att sköta odlingarna på ett sätt med så lite utomstående energi, näring och vatten som möjligt.

Kruger-Rumpfs vingårdar odlas hållbart och är hem till en mängd olika djur som alla bidrar till ett bra ekosystem för vinrankorna. Man använder bin för pollinering och för att ytterligare främja biologisk mångfald, och Heidschnucken använder får och getter för att hålla ett öppet landskap. Istället inför mineralnäring använder vingården gödsel på vingården.

Enligt Stefan så ”kan du inte förbättra vinet i vinkällaren, du kan enbart göra det värre.” Detta innebär att de förutsättningar som finns på vingården behöver främjas och bevakas, men med så lite inblandning som möjligt, för att bevara den individuella karaktären som jorden och klimatet tillför till vinet.

 

Kruger-Rumpfs hemsida