Details

News

Philipp Wittmann – nytänkande och tradition

07/27/2022

Philipp Wittmann är en vinmakare som sedan slutet av 1990-talet varit en centralfigur för Rheinhessens utveckling som vinregion. Han kombinerar traditionell och naturlig vinmakning.


Familjen Wittmann har skött vinstockar i byn Westhofen i Rheinhessen sedan 1600-talet. Erfarenheten av över 350 skördar i 15 generationer är ett levande bevis på släktens skicklighet i vinframställning. Denna expertis har förts vidare från fäder och mödrar till söner och döttrar genom generationer, samtidigt som man anammat nya idéer och innovativa tekniker.

Idag leds Weingut Wittmann av Philipp, hans fru Eva Clüsserath (som också driver vingården Ansgar Clüsserath i Mosel) och Philipps föräldrar, Günter och Elisabeth Wittmann.

Samarbetet mellan generationerna ledde till nytänkande och vägledde den genom en framgångsrik övergång från konventionell till ekologisk vinodling. Det var Philipps far, Günter, som ursprungligen startade denna process genom att omvandla alla gårdens vingårdar till ekologisk vinodling. Certifieringen skedde 1990, långt innan termen "ekologisk" blev allmänt känt.

Konverterade till biodynamisk odling

Phillipp tog detta sedan ett steg längre och införde biodynamiska vinodlingsmetoder 2004. Vingården avsade sig användningen av herbicider, kemiska syntetiska fungicider, insekticider och lättlösliga mineralgödselmedel. Istället vitaliseras jorden med kompost och behandlas med mineraler för att gynna mikroorganismer och bevara den biologiska mångfalden. Även om det framstår som progressivt, så tar det gården tillbaka till deras förfäders jordbruksmetoder och vinodlingstraditioner.

Organiska och biodynamiska metoder sträcker sig från vingårdarna till vinkällaren, där de handplockade druvorna försiktigt pressas i en modern pneumatisk press. Det ger en must som saknar den bitterhet som kan komma från hård pressning. Musten jäser sedan spontant med naturligt jäst antingen i rostfria tankar eller neutrala ekfat. Den naturliga och långsamma jäsningen syftar till att bevara aromerna och ge balanserade viner med en kombination av elegans och friskhet.

Philipps filosofi som vinmakare kombinerar traditionell och naturlig vinodling. Han strävar efter att producera terroirdrivna viner som visar upp druvornas och jordmånens inneboende karaktär med minimal intervention i både vingården och vinkällaren. Philipps engagemang för ekologisk och biodynamisk vinframställning och hans högkvalitativa viner ledde fram till att han år 2014 utsågs till ”årets vinmakare i Tyskland” av Gault & Millau Weinguide. Philipp var även under många år ordförande för Rheinhessen-sektionen av VDP.

Vingårdar

Weingut Wittmanns egendom omfattar idag 62 hektar i byn Westhofen, bland de böljande kalkstenskullarna som finns i den södra delen av Rheinhessen-regionen strax väster om floden Rhen. Där producerar Wittmanns riesling av högsta kvalitet. Druvornna odlas på fyra Grosses Gewächs-klassade platser: Aulerde, Kirchspiel, Morstein och Brunnenhäuschen, som var och en erbjuder en distinkt terroir.

Aulerde: Den här platsen dokumenterades redan 1380 och skyddas av de östra och sydöstra sluttningarna av det närliggande Kirchspiel och är den varmaste av Wittmanns vingårdar. Wittmanns plot är den enda del av Aulerde där det odlas riesling.

Kirschspiel: Denna vingård öppnar sig mot Rhen som en amfiteater. Det sydliga till sydostliga läget ger optimal solexponering och skyddar vinstockarna från kalla västliga vindar, vilket bidrar till platsens idealiska mikroklimat.

Morstein: Denna vingård ligger i områdets bästa sydostvända sluttningar. Kalkstenen säkerställer att vinstockarna är väl försedda med näringsämnen och ger en distinkt mineralitet i vinerna.

Brunnenhäuschen: Denna svala och högt belägna plats medför att druvorna mognar långsamt, vilket möjliggör sen skörd.

Viner

Riesling är den dominerande druvsorten och står för 65 procent av Wittmanns odlingar. De producerar även de tre pinot-sorterna weissburgunder (pinot blanc), grauburgunder (pinot gris) och spätburgunder (pinot noir), samt silvaner och små mängder scheurebe, chardonnay med flera. Familjen Wittmann har varit pionjärer i att utveckla den fylliga, välbalanserade stilen av torra viner som regionen har blivit känd för.

”Message in a bottle”

Under en kort tid var Rheinhessen känt för sina enkla, söta vita viner. I slutet av 1990-talet gick en grupp unga, ambitiösa vinmakare samman för att producera kvalitetsdrivna Rheinhessen-viner och återuppliva regionens rykte. Dessa unga vinmakare, som nyligen hade tagit över sina familjers gods, var Philipp Wittmann, Klaus Peter Keller, Carolin Kühling-Gillot och Hans-Oliver Spanier.

2002 grundade vännerna "Message In A Bottle", en förening som uppmuntrar samarbete mellan unga vinodlare i regionen, vilket möjliggör utbyte av information och mentorskap för nya vinmakare. Gruppen var en katalysator för Rheinhessens renässans och föreningen har växt till totalt 28 vinmakare.

Det finns idag 3 olika viner på Systembolaget genom importören Moestue.

Upptäck mer på Weingut Wittmans hemsida.