Details

News

Pionjärer inom mousserande viner

06/26/2023

Den här månaden bekantar vi oss med Mark och Christine Barth från Wein- und Sektgut Barth i Rheingau. Barth är en pionjär i Sekt-kategorin, känd för att ha varit bland de första att producera mousserande riesling från en enskild vingård.


Wein- und Sektgut Barth är omgiven av VDP-klassade vingårdar i Rheingau och har gjort vin av högsta kvalitet i tre generationer. Christine hjälpte sin familj med vinframställning från ung ålder och lärde känna de unika vingårdarna runt omkring henne. Hon studerade International Wine Business vid universitetet i Geisenheim och återvände så småningom till Wein- und Sektgut Barth för att driva familjeföretaget vidare.

Mark, Christines framtida make, flyttade till Rheingau vid tre års ålder från USA. Hans farföräldrar hade bott i regionen och ägt vingårdar, men Mark var först inte intresserad av vin utan valde att studera ekonomi & IT. När han träffade Christine väcktes hans intresse för vinframställning. Efter en lärlingsutbildning vid Schloss Vollrad studerade Mark vinodling och oenologi i Geisenheim och skaffade sig även erfarenhet från arbete på vinerier i Sydafrika och Österrike.

Mark började arbeta i familjeföretaget 2011 och tog efter ett tag över sin svärfar Norberts ansvar. 2017 tog Christine och Mark över Wein- und Sektgut Barth, där Christine sköter ekonomi och marknadsföring medan Mark övervakar vinproduktion och försäljning.

Wein- und Sektgut Barth är mest känd för att ha revolutionerat produktionen av mousserande vin i Rheingau. Christines far Norbert var en av de första vinmakarna av stilla viner i Tyskland att börja producera mousserande vin för över 30 år sedan. Innan 1980 var det, enligt den tyska vinlagen, enbart tillåtet för specialiserade Sektproducenter att göra mousserande viner. 

Senare utvecklade Mark produktionen av mousserande vin ytterligare genom att banbrytande göra mousserande vin av riesling från en enskild vingård. Barth var dessutom först med att bli tilldelade märkningen VDP Grosse Lage för ett mousserande vin. Mark och Christine arbetade sedan för att främja högkvalitativt mousserande vin från hela Tyskland och spelade en ledande roll i utvecklingen av VDP Sekt Statut som tillämpar VDP:s strikta standarder även på mousserande viner.

Vingårdar

Barths odlar 22 hektar med vinstockar upp till 50 år gamla. Deras vingårdar ligger huvudsakligen på de syd- och sydvästra sluttningarna av Rheingau-dalen och erbjuder utmärkta odlingsförhållanden. Det rör sig om svagt sluttande sluttningar, med jordmån som huvudsakligen består av lera, lössjord och kvartsit.

Huvudfokus är riesling och Bourgogne-druvor som pinot noir och pinot blanc men även cabernet sauvignon. Alla vingårdar är ekologiskt odlade och man arbetar för att framhäva växtplatsen. Hos Barth planteras också vilda örter och blommor mellan raderna av vinstockar för att främja biologisk mångfald. Wein- und Sektgut Barth är medlem i VDP sedan 1999.

Vinerna

Alla druvor är handskördade och försiktigt pressade i hela klasar. Gårdens mousserande viner jäser först på fat och tankar följt av en andra jäsning på flaska. Flaskorna ligger sedan på jästfällningen i 24 till 72 månader medan de vrids för hand.

Varje flaska ekologiskt och veganskt vin från Barth – oavsett om det är mousserande eller stilla – har en individuell karaktär. Mark och Christine strävar efter eleganta och balanserade viner genom lång lagring och använder alltid naturlig jäst för att långsamt utveckla vinernas potential.

Av alla gårdens viner rekommenderar Mark och Christine att du först provar ett mousserande vin, såsom ULTRA Pinot Brut Nature, för att förstå den fräscha och fylliga karaktären i Sektgut Barths typiska stil.

Wein- und Sektgut Barth får regelbundet höga betyg och utmärkelser. Senast tilldelades man Vinum Sekt Award 2022 av Vinum Magazine, som väljer ut framstående mousserande viner varje år. Barths 2015 Hattenheim "Hassel" Riesling Brut Nature VDP Grosse Lage vann "Årets mousserande vin". Det är ett vin som sticker ut bland traditionella Bourgogne-druv-baserade mousserande viner.

Prisat vinotek

Familjen Barth strävar efter att kombinera tradition och innovation, Det märks inte minst i deras moderna provningsrum som byggdes för snart tio år sedan och belönades med "Insider Award" så fort det öppnade – en av de mest eftertraktade utmärkelserna inom inredningsområdet. Läs mer om det här (på engelska).