Details

PIWIs i fokus när Tyska vinistitutet (DWI) medverkar på årets ProWein-mässa.

02/27/2024

Under parollen ”Druvor för framtiden” kommer det Tyska vininstitutet (DWI) att presentera viner från nya, innovativa druvsorter, även kända som PIWIs, för besökarna på årets ProWein-mässa.


Tyska vinodlare har etablerat sig som världsledande i utvecklingen av dessa druvsorter som är mycket resistenta mot svampsjukdomar. De kallas för PIWI-druvor, en förkortning av den tyska termen "Pilzwiderstandsfähige Reben." Totalt 20 viner gjorda på de nya PIWI-druvsorterna kommer att finnas tillgängliga för provning i DWI:s monter i Hall 1/C120 från 10 till 12 mars. Vinerna kommer också att presenteras i modererade provningar under mässans alla dagar. Producenterna av de bästa vinerna kommer sedan att hedras av DWI söndagen den 12 mars kl. 11.00.

 

Miljö och hållbarhet

Idag drivs både producenter och konsumenter av ett ökat intresse för miljö och hållbarhet, vilket även speglar sig i intresset kring PIWI-druvorna. Detta kommer speglas under DWIs medverkande på ProWein 2024. För DWI:s VD Monika Reule är årets mässmotto – ”Druvor för framtiden” – ett sätt att visa på ett framtidsinriktat tema.

”Intresset och acceptansen hos konsumenter och producenter för de nya robusta druvsorterna som kräver mindre växtskydd på grund av sin motståndskraft har ökat avsevärt under de senaste åren på grund av klimatförändringar och ökad miljömedvetenhet och kommer att bli ännu viktigare i framtiden. Med vår närvaro på årets mässa vill vi visa inhemska och internationella besökare det breda utbudet av smaker och kvalitetspotentialen hos dessa nya sorter, där Tyskland tagit en ledande roll” -  Monika Reule, VD Tyska vininstitutet (DWI)

 

Viner från norra Tyskland

På årets mässa kommer viner från norra Tyskland att presenteras av DWI kl. 15.30 på söndagen och tisdagen. De senaste åren har allt fler hektar planterats i norra Tyskland och majoriteten av dessa odlingar består av PIWI-druvor.

 

Druvor för framtiden: provningar och evenemang under ProWine 2024 

PIWI: Innovativa druvsorter PIWI-viner på DWI-mässan – Hall 1 (C120)

 

Generation Riesling på ProWein 2024 – Hall 1/E121

I år anordnar DWI för det nionde året i rad en gemensam presentation i med Generation Riesling - världens största organisation för unga vinmakare som etablerades av DWI år 2006. De tio medverkande från Generation Riesling representerar sju vinodlingsregioner och kommer presentera sina viner.

Presentationen sker i Hall 1/E121.

 

ProWein

I 30 år har ProWein varit den enda internationella mässan för vin- och spritdrycker som täcker hela världsmarknaden och som garanterar nya upptäckter, professionella masterclasses och provningar. ProWein 2024 går av stapeln den 10 mars i Düsseldorf och pågår under tre dagar.