Details

News

Prognos inför skörden 2022

08/17/2022

I Tyskland har den mycket soliga sommaren 2022 låtit druvorna mogna snabbt. Vissa vinrankor kan vara stressade av värme och torka, men druvmaterialet håller överlag god kvalitet.


DWi, det tyska vininstitutet rapporterar att årets skörd inletts för druvor såsom solaris och ortega vilka används till vinerna som kallas Federweißer. Det är delvist jästa viner i ett slags noveau-stil. Skörd för Federweißer pågår denna veckan i Pfalz, Rheinhessen, Sachsen, Franken och Mosel.

Dessutom förväntas den huvudsakliga skörden för druvsorter som müller-thurgau (rivaner) i allmänhet starta relativt tidigt i slutet av augusti till början av september. Även vinproducenter av mousserande viner väntas påbörja skörden av pinot-druvorna redan i slutet av augusti. Sent mognande druvor som riesling förväntas vara klara för skörd från mitten av september, beroende på var de odlas.

Yngre vinstockar kämpar

Trots den extremt låga nederbörden är många äldre vinstockar med upp till tio meter djupa rötter fortfarande i relativt god form. Yngre vinstockar samt de som växer på lättare jord med sämre kapacitet att binda vatten lider avsevärt av bristen på vatten och har delvis bevattnats.

I vingårdar som är mycket stressade av torka måste även växande druvor tas bort för att lindra belastningen på vinstockarna.

Generellt frisk frukt

Fruktsättningen har varit mycket bra i år tack vare en oproblematisk blomning och druvorna är generellt för närvarande friska. Torkan gör dock att bären förblir relativt små. Om det råder en extrem brist på vatten försenas även den ytterligare mognaden av druvorna.

Därför beror de förväntade skördekvantiteterna mycket på nederbörden de närmaste veckorna. Ett eller två kraftiga skyfall i augusti och en torr september under den huvudsakliga skördetiden skulle vara idealiska för en bra årgång 2022.