Details

Rätter som passar riesling och sekt!

05/28/2020

Testa att laga lax med japansk hollandaise och grön sparris, eller varför inte en efterrätt med lime och bubbel?


Lax med japansk hollandaise och grön sparris

Det här receptet har introducerats av den tyska vindrottningen Angelina Vogt i den här videon.

Ingredienser för 4 personer:

4 laxfiléer med skinnet kvar ca. 150 g vardera

1 lime

2 vitlöksklyftor

4 msk honung

10 msk sojasås

200 g smör

4 ägg

1 matsked yoghurt

2 msk risvinäger

2 msk wasabipasta

500 g grön sparris

 

Förberedelse:

Finhack vitlök till marinaden. Tvätta lime med varmt vatten, riv ner skal och pressa ut saften och koka upp tillsammans med honung och sojasås. Låt svalna.

Förbered nu den japanska hollandaisen: Koka upp 180 g smör. Mixa äggulor, yoghurt, risvinäger, wasabipasta och en nypa salt med en stavmixer i en skål med höga kanter. Blanda gradvis ner det kokande (!) smöret med hjälp av mixern. Krydda hollandaisen med salt och peppar och håll skålen varm i varmt vatten under tiden.

Skala den nedre tredjedelen av 500g grön sparris och skär av ändarna. Smält 1 tsk smör i en stor panna. Lägg sparris i pannan, addera 50 ml vatten och krydda med salt och peppar. Täck över och låt det koka upp snabbt.

Stek laxfiléerna med huden nedåt i lite olja i cirka 4 minuter. Vänd och stek i ytterligare 2 minuter. Vänd sedan igen och häll över marinaden. Ta bort laxen från pannan och koka marinaden tills den är tjock och pensla sedan laxen.

 

Vinrekommendation: En torr riesling

 

Testa även att laga en dessert med bubbel! 

 

Mousserande vin och limedessert

Ingredienser för 4 personer:

300 ml mousserande vin, extra torrt

4 limefrukter

100 g socker

30 g majsmjöl

100 g smörkakor

50 g osaltat smör

2 äggvitor

50 g grekisk yoghurt

150 g vispad grädde

salt

Förberedelse:

  1. Lägg mousserande vin och socker i en kastrull (Kyl det som är kvar i flaskan). Tvätta 1 lime under varmt vatten och riv skalet fint. Dela limen och 2 till, pressa ut saften och rör om med majsmjölet. Lägg allt i en kastrull och koka upp snabbt. Ta av kastrullen från spisen och kyl krämen i kylen.
  2. Lägg kakorna i en fryspåse, krossa dem med en kavel. Smält smör i en kastrull och blanda smöret med kaksmulorna och en nypa salt i en skål. Låt svalna, fördela hälften i stora vinglas och tryck fast.
  3. Skär återstående lime i skivor. Vispa äggvita med salt tills det stelnar lite.
  4. Rör ner yoghurten i den kylda mousserande limekrämen. Vispa grädden och vänd sedan ner i den kylda mousserande limekrämen tillsammans med äggvitan. Spritsa hälften i vinglas ovanpå kexbotten, tillsätt ytterligare ett lager kaksmulor och avsluta med ett skikt grädde. Pynta med limeskivor. Avsluta med att serverar tillsammans med det kylda mousserande vinet.
  5. Skål och njut!

Guten Appetit!