Details

News

Rapport om 2022 års isvinsskörd

01/10/2023

Nu står det klart hur skörden av isvin i Tyskland föll ut i slutet av förra året. Jämförelsevis få tyska vinerier sparade druvor i vingårdarna för isvinsproduktion under 2022.


Isvin (Eiswein på tyska) görs av vindruvor som skördas sent i fruset tillstånd. När det blir minusgrader fryser vattnet i bären till iskristaller som blir kvar i vinpressen. Druvmusten droppar sedan från pressen och är söt som honung. Must med så hög sockerhalt kan endast med stor svårighet jäsas till vin av jästsvamparna.

Hög restsötma, frisk syra

Isviner har därför vanligtvis en mycket hög naturlig restsockerhalt långt över 100 gram per liter. Men till skillnad från andra söta viner har de en relativt låg alkoholhalt – ofta bara runt sju volymprocent. Det speciella med dessa viner är att restsötman, tack vare den friska fruktsyran, inte är påträngande.

I sydvästra Tyskland lämnade endast jämförelsevis få vinerier druvor för isvinsproduktion under 2022. I Rheinland-Pfalz fanns det bara 31 producenter som registrerade sina vingårdar för isvinsskörden, 2021 var det 152. Ofta var druvorna inte längre i det hälsotillstånd som krävs för denna ädla söta specialitet.

Klimatförändringarna påverkar

På grund av klimatförändringarna blir det dessutom färre och färre dagar om året då skörd av isvin är möjlig, vilket ökar risken för producenterna. Om termometern inte faller under minus sju grader Celsius finns det risk för totalförlust.  2019 fick vinodlarna i Rheinland-Pfalz till exempel förgäves vänta på frost.

Druvor för isvin skördades under senhösten i Ahr, Franken, Pfalz, Rheingau, Rheinhessen, Mosel, Württemberg, Heissische Bergstrasse, Sachsen och Saale-Unstrut. DWI har publicerat en artikel med exempel på vinproducenter som satsade på isvin under 2022.

Läs artikeln här (på engelska)