Details
Recept: Kyckling med grön curry
Ingredienser
4 personer
Marinad
1 msk matolja
100g grön thaipasta
4 kycklingbröst, tärnade
Sås
2 msk matolja
300g lök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
1 röd chili, urkärnad och finhackad
1 cm bit färsk riven ingefära, skalad och riven
1 st citrongräs, krossad
färsk koriander, grovt hackad
400ml burk kokosmjölk
4 färska, frysta eller torkade kaffirlimeblad
½ tsk mald gurkmeja
1 dl kycklingfond
20 g färsk basilika
1 röd paprika, skivad
Ris
300 g jasminris
1 lime, saft och skal
2 färska, frysta eller torkade kaffirlimeblad
¼ tsk salt
Gör så här
1. Blanda ingredienserna till marinaden i en skål, tillsätt kycklingen och rör runt. Täck skålen och ställ sedan i kylen för att marinera i minst 4 timmar eller över natten.
2. För att förbereda såsen värm 1 msk olja i en panna och fräs sedan löken, vitlöken, chilin, ingefäran och citrongräset försiktigt i 5 minuter tills de mjuknat men inte fått färg.
3. Tillsätt koriander, kokosmjölk, limeblad, gurkmeja och kycklingfond. Koka försiktigt upp och låt puttra under lock i 20 minuter. Ta av från värmen, tillsätt basilikan och mixa till en jämn smet med en stavmixer.
4. Värm under tiden upp ny olja i en panna, tillsätt kycklingen och marinaden och fräs på måttlig värme i 15 minuter.
5. Häll såsen i pannan med paprikan och låt sjuda i 5-10 minuter eller tills kycklingen är genomstekt.
6. Tillsätt under tiden alla risingredienserna i en kastrull med tättslutande lock och häll över 6 dl kokande vatten. Koka upp och sänk sedan värmen till låg och täck kastrullen ordentligt med ett lock. Koka i 10-12 minuter och servera med den thailändska gröna curryn.