Details

Rekordmånga restauranger deltar på Riesling Weeks

05/27/2024

Under två veckor kommer mer än 120 restauranger och vinbarer runt om i Sverige att återigen korka

upp sina bästa rieslingviner för att hylla den ljusgröna druvan under Riesling Weeks 27 maj till 9 juni.

Det är en ökning från förra året med 20 procent. Förutom ett brett utbud av rieslingviner på både glas

och flaska kommer sommeliererna föreslå passande maträtter till drycken.


Riesling Week är en internationell vinvecka som firas runt om i världen, och mellan 27 maj och 9 juni kommer firandet till Sverige. Hantverket som ligger bakom Tysklands största vinexport, passar utmärkt med det nordiska köket med asiatiska inslag. Från Luleå i norr till Trelleborg i Söder kommer utvalda lokala restauranger och vinbarer ge gästerna möjlighet att provsmaka den mångfacetterade druvan som ligger bakom de populära vinerna, tillsammans med väl valda maträtter.

- Vi har varit med på Riesling Weeks i många år, för vad passar inte bättre i primörtider än ett glas sval torr Riesling. Vi kommer att erbjuda en vinflight med tre olika tyska Riesling på halvglas samt en Riesling sekt och servera mat som passar perfekt till Riesling, säger Pamela Davis, Kungsholmens Vinbar i Stockholm.

Mer än 120 restauranger i Sverige kommer under Riesling Weeks att visa upp bredden i rieslingdruvan genom att säsongsbaserade riesling och provningar. Restaurangerna backas upp av 21 importörer som under de två veckorna erbjuder tysk riesling till bra priser.

Tyska vita viner har under de senaste två åren sett en imponerande ökning av marknadsandelen i Sverige. Tyskland har därmed klättrat till det tredje största vitvinslandet hos Systembolaget mätt i värde. Tillväxten indikerar att fler svenskar har upptäckt Rieslingdruvan och dess förmåga att leverera enastående viner.

Riesling odlas världen över idag och Tyskland står för 45 procent av alla odlingar globalt. Genom detta och sin historia har druvan cementerat sin position som Tysklands mest ikoniska druva. Vinerna kan vara allt ifrån torra och halvtorra till söta dessertviner. Om man vill går det faktiskt att matcha mat med riesling hela vägen från förrätt till efterrätt. Det blir även allt vanligare att riesling används till mousserande viner – håll utkik efter Sekt på etiketten om du vill prova tyskt bubbel.

 

På Star Wine List finns alla restauranger och barer som är med under Riesling Weeks listade: https://starwinelist.com/sv/vinguide/har-ar-alla-stallen-som-ar-med-pa-riesling-weeks-sverige-2024