Details

Rekordmånga restauranger deltar på Riesling Weeks

06/04/2021

Två veckor i juni kommer närmare 70 restauranger och vinbarer runt om i Sverige att återigen korka upp sina bästa rieslingviner för att hylla den ljusgröna druvan under Riesling Weeks 7-20 juni. Förutom ett brett utbud av rieslingviner på både glas och flaska kommer sommeliererna föreslå passande maträtter att avnjutas till drycken.


Riesling Week är en internationell vinvecka som firas runt om i världen, och mellan 7-20 juni kommer firandet till Sverige. Hantverket som ligger bakom Tysklands största vinexport, passar utmärkt med det nynordiska köket med asisatiska inslag. Från Luleå i norr till Skivarp i Söder kommer utvalda lokala restauranger och vinbarer ge gästerna möjlighet att provsmaka den mångfacetterade druvan som ligger bakom de populära vinerna, tillsammans med väl valda maträtter.

– Efter ett extremt tufft år för restaurangbranschen så känns det extra roligt att presentera Riesling Weeks nu när vi äntligen börjar se ett ljus i tunneln tack vare att allt fler blir vaccinerade. Vi har haft ett rekordstort intresse. Många längtar ut efter lång tid av begränsningar och i kombination med det ökade intresset för tyska viner känns Riesling Weeks som en positiv händelse, säger Gabriella Finnborg, Sveriges representant för Wines of Germany.

 

Fler svenskar väljer tyskt vin

En ökad efterfrågan på tyska viner kan ses under det första kvartalet av 2021 där Systembolagets försäljning av tyska viner ökade med 10.6% (totala marknaden ökade med 7.7%). Det är ingen slump att vi i Sverige föredrar det vita vinet från Tyskland som även kallas rieslingens hemland. Det är den mest frekvent odlade druvan i Tyskland och 40 procent av världens riesling odlas i Tyskland. Beroende på läge och vinmakning så skapas allt från friska, mineraliska och fylligare rieslingviner till mousserande och knastertorra eller honungssöta och allt däremellan. Det breda urvalet gör det möjligt att matcha riesling genom en hel meny.

Närmare 70 restauranger kommer under Riesling Weeks att visa upp bredden i rieslingdruvan genom att säsongsbaserade riselingmenyer och provningar. Årets Riesling Weeks kommer att firas i början av juni och i perfekt timing till skördesäsongen.

Läs mer om vart du kan ta del av alla aktiviteter som sker under Riesling Weeks på lokala restauranger och vinbarer runt om i Sverige, www.rieslingweek.se.