Details

Riesling fyller 589 år - vi hyllar Tysklands mest ikoniska druva

03/13/2024

Den 13 mars fyller denna fantastiska druva 589 år. Som en synonym till tysk vinodling och en ständig följeslagare bland vinälskare kommer Rieslings smakrika historia att firas världen över.


I år firar vi 589 år av Tysklands mest hyllade druva Riesling. Druvans förmåga att skapa viner i alla stilar har Riesling etablerat sig som en tidlös ikon, och med sin omisskännliga syra och blommiga karaktär finns ett rieslingvin för varje tillfälle.

- Det är känt att Riesling är världens bästa vitvinsdruva där terroiren verkligen avspeglar sig i glaset i allt från knastertorra till söta viner och där den höga syran alltid balanserar upplevelsen. Den går att dricka ung och har samtidigt en enorm utvecklingspotential när den lagras, säger krögare och vinimportör Erik Florén på restaurang E&G.

Tyska vita viner har under de senaste två åren sett en imponerande ökning av marknadsandelen i Sverige. Tyskland har därmed klättrat till det tredje största vitvinslandet hos Systembolaget mätt i värde. Tillväxten indikerar att fler svenskar har upptäckt Rieslingdruvan och dess förmåga att leverera enastående viner. Riesling odlas världen över idag och Tyskland står för 45 procent av alla odlingar globalt. Genom detta och sin historia har druvan cementerat sin position som Tysklands mest ikoniska druva. 

Rieslingviner har blivit kända för sin mångsidighet och förmåga att förhöja varje måltidsupplevelser och har så även blivit en favorit bland sommelierer världen över.

Rieslingdruvans djupa rötter
I början av 1900-talet användes druvan främst i exklusiva högkvalitetsviner. Rieslings rika historia börjar i Rhendalen och härstammar från vilda druvor som korsats med de klassiska druvsorterna Traminer och Weißer Heunisch. Resultatet blev en frostbeständig och syrlig druva som än idag är kännetecknande för Riesling. Den längsta rieslingtraditionen återfinner man i Rheingau och Mosel i Tyskland. Födelsedatumet som är tilldelat av Wines of Germany, grundar sig i Rieslings första omnämnande i ett dokument från Rheingau daterat den 13 mars 1435.

Mångfacetterad och bred karaktär
Rieslingdruvan ger eleganta viner med rik och bred karaktär, och genomgående är den kännetecknande syran. Rieslingdruvan trivs i ett svalare klimat där den kan mogna långsammare och nå sin fulla potential. De svalare regionerna i Tyskland är optimala, och sommarvärmen som bevaras längst floddalarna i Rhen och Mosel möjliggör denna långsamma mognadsprocess som frambringar druvornas naturliga aromer. 

En typisk Riesling är ljust grön till ljusgul i färgen och har toner av persika och äpple i doften. Vinerna tjänar på lagring minst ett år i ståltank eller ekfat och de allra finaste Rieslings har en utmärkt lagringspotential. Förstås finns det också utmärkta söta varianter som Beerenauslese och eiswein, eller isvin som det kallas när druvorna först frusit innan de skördas.

 

Erik Florén (vänster) och Jan Dworsky (höger)

Erik Florén (vänster) och Jan Dworsky (höger)

Riesling