Details

”Riesling och vitt vin passar till allt”

06/07/2021

Mitt under brännande coronakris lanserade Farangs chefssommelier, Pontus Brändström, ett helt nytt koncept – en vin- och cocktailbar. Här serveras utvalda viner och cocktails och eftersom han själv är en stor riesling-älskare har druvan en given plats på listan. Vi pratade med Pontus om vinbarstrenden, Riesling och vad som händer framöver på Farang.


I september lanserade ni er nya vin- och cocktailbar. Hur har det gått?
Det har varit extremt tufft under covid med många tomma stolar på vardagarna men det har ändå gått förvånansvärt bra. På helgerna har det varit fullt och rock’n’roll och då har vi hunnit bygga upp en cool stämning. Nu ser vi fram emot att vinbaren ska få ännu mer fart framöver när samhället börjar öppna upp. 

Hur har du byggt vinlistan?
– Vi har en så kallad shortlist i vinbaren som bygger på utvalda viner där vi kan motivera varje vin. Vår lista består väldigt mycket av riesling. Vi har älskat riesling ända sedan starten eftersom den passar så bra till asiatisk mat. 

Vilka är dina favoritproducenter?
– Jag har många favoriter men ett axplock är till exempel Dr. Bürklin-Wolf från Pfalz, Georg Breuer, Joh. Jos. Prüm och Hofgut Falkenstein.

Vad är din relation till tyska viner?
– Mitt intresse väcktes genom att jag provade olika viner. Riesling öppnade mitt sinne just på grund av sin mångsidighet, olika stilar och uttryck beroende på vxtplats. Vinerna väckte känslor helt enkelt - framförallt glädje. 

Vad är det med tyska viner som gör att de passar så bra till asiatisk mat?
– Asiatisk mat innehåller alla grundsmaker och då är rieslingen en bra kompis. Vi jobbar mycket med att vägleda våra gäster och försöker introducera viner som vi tycker passar och de flesta är mycket intresserade. Många gäster vet till exempel inte att de faktiskt gillar halvtorra viner innan de provar dem här. 

Hur resonerar du när du letar nya viner?
– Jag är alltid nyfiken på mer och presenteras ständigt för nya druvsorter och producenter som jag aldrig hört talas om innan. Detta är en del av charmen med vin – att det inte finns något slut. Jag försöker hålla ett öppet sinne och undviker att låsa in mig någonstans. Jag gillar även andra viner än just riesling för övrigt. Vita viner, chardonnay från Baden och silvaner från Franken och så har jag börjat intressera mig för Sekt. Jag tycker att man ska testa brett och vara nyfiken. Det måste finnas en bredd i listan med många smakreferenser och prisklasser. 

Vilka råd har du till gäster som vill dricka något riktigt gott?
– Jag rekommenderar riesling och vitt vin som jag tycker passar till allt hos oss. Om man väljer en lite mer rustik rätt kan man välja en torr eller halvtorr riesling. Många mat- och vinkännare gör faktiskt så – de tar en halvtorr riesling istället för att ta dryckesmenyn som vanligtvis består av mousserande-, vitt- och rött vin. Jag tycker man ska försöka hitta något som väcker ens intresse och notera hur vinet utvecklar sig under middagens gång. 

Vad ska man inte missa att äta när man besöker Farang?
– Avsmakningsmenyn! Här får du ut många fler smaker och det finns en grundtanke och ett flöde av olika smaker som passar ihop. Det är också härligt med smårätter.